Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Květiny na niti: Vyrobte si doma japonskou kokedamu za pět minut a s minimem nákladů

/
  • Udělejte si doma kokedamu
    Udělejte si doma kokedamu (Shutterstock.com)
    22. února 2016 ● 06:00

    Kokedama je originální způsob, jak pěstovat pokojové rostliny. Pochází z Japonska. Rostlinky jsou umístěny v mechové kouli, mohou viset v prostoru nebo jen tak ležet na misce s vodou. Podívejte se, jak doma vyrobit vlastní kokedamu za pár minut!

  • 1.

    Co budeme potřebovat

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak vyrobit kokedamu vám ukáže Markéta Keclíková z ateliéru ROSMARINO Adam Balažovič

    K výrobě kokedamy budete potřebovat:

     

    • rostlinku, kterou si chcete zasadit
    • mech
    • pokojový substrát a rašelinu
    • provázek a nůžky

     

    Rostlina může být venkovní i pokojová, záleží na vás a také na místě, kde chcete svou kokedamu mít. " V kokedamě můžete pěstovat opravdu cokoliv, kapradiny, citrusy, drobné orchideje, v poslední době jsou populární také bylinky," říká Markéta Keclíková, floristka a lektorka kurzů ateliéru Rosmarino. Rostlinu vyndejte z květináče, ve kterém jste ji zakoupili, a zbavte ji převozního substrátu.

  • 2.

    Výroba základní koule

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

    Připravte si substrát: ideální je kombinace zeminy pro pokojové rostliny a rašeliny. Poměr je potřeba co nejvíce přizpůsobit potřebám dané rostliny. Pokud je substrát sušší, můžete ho zvlhčit vodou tak, aby držel u sebe a abyste z něj vytvarovali kouli. Tu potom rozdělte v polovině, rostlinu do ní opatrně kořínky vložte a spojte. Můžete si opět pomoci vodou a základ kokedamy je tak hotov.

  • 3.

    Obalení mechem

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    V následujícím kroku zabalte kouličku do mechu. Použijte plochý mech, ten se dá zakoupit v zahradnictvích nebo květinářstvích. Mech plní nejen funkci estetickou, ale zadržuje také vodu. Kouli obalte a ovažte provázkem. Použít můžete i drátek, ale pozor, ten by mohl korodovat. Pokud budete chtít kokedamu zavěsit, nechte nahoře provázek delší. No, a pak už nezbývá, než kokedamu umístit do místnosti nebo ven a podle potřeby zalévat. Můžeme ji buď rosit, nebo položit na pár minut na misku s odstátou vodou. Mech se tak krásně nasákne.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy