Rotační sekačky – to je široká a pestrá množina strojů, jejichž jednotícím prvkem je nůž rotující v šasi. Podle motoru lze tyto stroje dělit na elektrické a benzinové, v obou případech se potom uplatní modely samochodné (tedy ty, které se pohybují díky vlastnímu pojezdu) i tlačené (modely, které se uvádějí do pohybu úsilím obsluhy).

S kategorizací rotačních sekaček souvisí druhy materiálu, které jsou použity pro šasi. Ocel je z důvodů odolnosti nutností u strojů, používaných na rozlehlých pozemcích. U některých modelů prošla ocel galvanizováním, tedy povrchovou úpravou, která dále prodlužuje životnost stroje. Pro nasazení ve velmi těžkých podmínkách představuje ideální volbu hliníková slitina.

Od malých, zejména elektrických modelů, určených na menší plochy, očekáváme především obratnost a nízkou hmotnost. Proto by mohlo být dobrou volbou plastové šasi. Ale pozor na kvalitu tohoto materiálu. Plast musí být mechanicky i tepelně odolný.

Benzinová sekačka XS 50 MH má šasi vyrobené z odolné galvanizované oceli.
Autor: Mountfield

„V současné době jsou trendem sekačky, které kromě perfektních výkonů přinášejí svému majiteli co největší komfort a rychlost,“ komentuje Jan Melena, produktový specialista ze společnosti Mountfield.  To dokládají například objemné sběrné koše s optickým ukazatelem naplnění, které umožňují sekat bez zbytečně častého přerušování kvůli vysypávání trávy. Značnou výhodu představují rozměrná kola nebo ergonomické spínače motoru a pojezdu, které dobře padnou do ruky a díky speciálním materiálům nikde nedřou. U kvalitních modelů se potom můžeme setkat s centrálním nastavením výšky sečení nebo například s koly uloženými na kuličkových ložiscích.

Bez ohledu na kategorii či třídu stroje doporučujeme věnovat pozornost odhozovému tunelu. Měl by být co nejširší, nízko uložený a přímý. V opačném případě by totiž sběr nemohl probíhat dobře a tunel by se často ucpával.

Od technicky vyspělejších strojů se očekává nadstandardní univerzálnost – sekačky bývají vybaveny systémem 4v1, který umožňuje sběr, mulčování a zadní i boční odhoz trávy, vícerychlostními převodovkami, držáky na nápoje apod. „Jako jeden z vrcholů snahy výrobců o co největší komfort při sekání může být chápána sekačka SP 535 BW EL 4S, již lze nastartovat pouhým stiskem tlačítka, nikoli taháním za startovací šňůru. To je možné díky patentovanému systému InStart,“ říká Melena.

1. Nabití baterie 2. Připevnění baterie na motor 3. Nastartování tlačítkem 4. A můžete sekat
Autor: Mountfield

Jako další příklad technické vyspělosti by mohla posloužit elektrická sekačka Blue Power 37 E od WOLF-Gartenu, jejíž kolektorový elektromotor dokáže ušetřit až 50 % elektrické energie. Tato sekačka má příkon 650 W, ale její výkon odpovídá 1 400 W. K dalším přednostem patří výborné výsledky při sečení, sběru a mulčování, které dosahuje zásluhou dvou překřížených nožů.

Elektrická sekačka BLUE POWER 37 E
Autor: Mountfield

Významnou kapitolou je pro současnou produkci rotačních sekaček design. Výrobci dobře vědí, že vzhled prodává – podobně jako v automobilovém průmyslu, a proto se snaží produkovat své výrobky co nejatraktivnější. Zákazník má tak široké možnosti výběru i po této stránce. Často ale vzhled vychází ze zaměření a schopností konkrétního stroje. Jako názorný příklad poslouží modely určené i do složitějšího terénu s přídomkem Allroad či Comfort od společnosti Mountfield.

Benzinová sekačka G 48 TK Comfort A
Autor: Mountfield