Četnost sečení je závislá na ročním období a na počasí, potažmo na tom, jak moc trávník roste. V hlavním vegetačním období sekáme poměrně často – klidně dvakrát i třikrát týdně, kdežto koncem léta či v podzimních měsících zkracujeme trávu řidčeji – např. jednou za dva týdny.
Podzimní sečení je velmi důležité. Pokud by na přerostlý trávník napadl sníh, mohla by se pod ním tvořit plíseň. A to s sebou nese výrazné oslabení a pomalejší vývoj trávníku v nové sezóně.

Podzimní péče o trávník

Během vegetačního období čelí trávník různým typům zátěží a stresů. Postupně dochází ke zhutňování jeho povrchu a voda a živiny se k travním kořínkům dostávají stále hůř. Nejlépe to napraví podzimní vertikutace. Po ní je možné trávu dosít, je-li potřeba.

Vertikutace představuje jeden z nejefektivnějších způsobů, jak „opravit“ trávník po náročné
Autor: WOLF-Garten

Aby pak mohl takto obnovený trávník úspěšně a bezpečně přečkat tuhou zimu, je žádoucí v měsících říjen až listopad aplikovat podzimní hnojivo, které svým vysokým obsahem draslíku ochrání trávník před původci houbových chorob a možným vymrznutím. Takto pečlivě ošetřený trávník se nám do nadcházející jarní sezóny probudí ucelený a posílen mladými silnými přírůstky.

Posezónní péče o sekačku

Pokud chceme mít jistotu, že je o náš stroj po sezóně 100% postaráno, volme služby profesionálního servisu. Zde by mělo dojít k revizi a k případné opravě všech základních funkcí a výbavových prvků – motoru, pojezdu, žacího ústrojí, uložení kol, stavu a hladiny olejové náplně apod.

Kdo svůj stroj svěří do správných rukou, má jistotu, že o něj bude postaráno s profesionální péčí. Předejde tak zbytečným výdajům a možným komplikacím
Autor: Mountfield

Posezónní servis zahradní techniky se může jevit jako zbytečnost, v konečném důsledku se ale vyplatí. Pokud se totiž bude sekačka servisovat pravidelně, její majitel ušetří nemalé finance za drahé opravy, případně za nový stroj. Z hlediska kvality jsou potom nejlepší volbou značkové servisy. V tomto období lze navíc najít renomované prodejce, kteří nabízejí posezónní prohlídky zdarma a servisní úkony s výraznými slevami.