„Je to svým způsobem pěstování na kompostu, které nahrazuje živné záhony, jež nám chybí,“ říká na úvod o vyvýšených záhonech odbornice na zahrady Hana Valentová v pořadu Váš PRIMA receptář. „Zelenina tam lépe prospívá – tím, jak se živiny proměňují na humus, se půda prohřívá.“ Z jakých vrstev konkrétně se tedy skládá? „Jsou to vlastně zbytky, které posbíráme při jarním úklidu zahrady, tedy listy, tráva, prořezané větve a podobně,“ upřesňuje zahradnice.

...
Autor: Prima TV

V prostoru, kde chceme mít vyvýšený záhon, vyhloubíme základ, zhruba do hloubky 20 cm, kam záhon ukotvíme. Další úpravy závisí na tom, z jakého materiálu je vyvýšený záhon vyrobený. Pokud je z propustného materiálu, tedy například ze dřeva, je nutno jeho vnitřek vystlat nějakým izolačním materiálem. Na dno pak dáme králíkářské pletivo s jemnými očky, abychom zabránili nevítaným návštěvám a hnízdění hrabošů. Takto připravený záhon již můžeme naplnit. „Začneme hrubší vrstvou z větví nebo z větších rostlinných zbytků a každou vrstvu budeme prokládat zeminou, kterou jsme získali hloubením základů. Postupně navršujeme jemnější a jemnější vrstvu, až se dostaneme asi do poloviny truhlíku, a potom již přijde řada na kompost, který doplníme až do výšky truhlíku,“ vysvětluje postup vrstvení expertka.

Skvrny od trávy, krve a jiné? Vyrobte si dokonalý domácí čistič!

Skvrny od trávy, krve a jiné? Vyrobte si dokonalý domácí čistič!

Můžete si koupit jeden z mnoha přípravků nabízených v drogeriích, ale stejně – a dost často i lépe – vám pomůžou i ty domácí. A přijdou vás na pár…celý článek

Musíme rovněž počítat s tím, že v průběhu času, jak budou organické části uvnitř záhonu tlít, bude zemina sesedat. Tu je nutné každé jaro doplňovat čerstvým kompostem. „Základna živin by měla vydržet zhruba pět až šest let a poté je potřeba celý postup zopakovat,“ zdůrazňuje Hana Valentová a pokračuje: „V prvním roce budeme mít zásobu živin velikou a také teplota uvnitř bude vyšší, což mají rády plodové zeleniny, kupříkladu rajčata, papriky, okurky. Postupně v dalších letech budeme pěstovat rostliny na výživu méně náročné – kořenovou či listovou zeleninu a bylinky.“

Velikost a výška záhonu závisí jednak na prostoru, do kterého jej chceme umístit, jednak také na tom, kdo o něj bude pečovat, aby k němu měl pohodlný přístup. „Ideální je, pokud můžeme záhon obejít ze všech čtyř stran,“ říká ze své zkušenosti paní Valentová a pak doporučuje šířku záhonu až 140 cm. Pokud máme přístup jen z jedné strany, přikláněla by se k šířce poloviční, tedy 70 cm.

Celý pořad Váš PRIMA receptář sledujte dnes 5. června 2016 v 11.55 na Primě.