Je jedno, jestli se svalíte na lehátko a vystavíte tvář slunci, zdřímnete si v síti ve stínu stromů nebo si přečtete detektivku v pohodlné houpačce. Potřebujete prostě chvilku poklidného odpočinku.

Jaký zvolit materiál?

Trh se zahradním nábytkem nabízí nepřeberné množství lehátek ze všech možných materiálů. Můžete sáhnout po zahradním nábytku z tropických dřev: teak má vysoký obsah kaučuku a teakového oleje, díky nimž úspěšně čelí střídání teplot, slunečnímu záření, dešti, sněhu, plísním i atakům škůdců. Stejně trvanlivé je i dlouhověké eukalyptové dřevo, jež dobře odolává i kyselým dešťům ve městech. Své výhody má také hliník, kombinující pevnost a odolnost s nízkou hmotností. Navíc je téměř bezúdržbový, stačí ho očistit houbičkou s mýdlovou vodou a nechat usušit na slunci. A neměli bychom zapomínat ani na stylový ratan: ať už zvolíte originál nebo jeho napodobeninu z kvalitního plastu, máte jistotu, že bude zahradě opravdu slušet.

Moderním designovým trendem je pak kombinace více materiálů: například dřevěné konstrukce s výpletem z umělé tkaniny, nebo hliníkové konstrukce se sedací částí a opěradlem ze dřeva. 

Polohovací křesla Flamingo
Autor: Mountfield

Zvolíte dřevo, kov nebo plast? To záleží na vašem vkusu a prioritách. Na některé věci byste se ovšem při výběru soustředit měli. Ať už zvolíte jakýkoli materiál, měl by být kvalitní, mít dobrou povrchovou úpravu a být pečlivě řemeslně zpracovaný. Samozřejmostí je stálobarevnost a odolnost vůči povětrnostním vlivům.

Lehátko je základ

Materiál jsme už probrali, co dalšího u lehátka by vás mělo zaujmout? V první řadě pevná a stabilní konstrukce – pokud musíte dávat pozor, když si leháte nebo měníte polohu, nebrat! Pohodlí při delším spočinutí zajistí ergonomické tvarování, případně možnost polohování. Ta se týká jak opěrné části, tak spodní části pod koleny. Komfort při posezení zvyšují područky, vrstvené polstrování, případně měkké potahy. Kola usnadňují přesun na různá místa, na odkládání se potom může hodit praktický výsuvný stolek. A vzít v úvahu byste měli i fakt, zda bude lehátko ladit s ostatním zahradním nábytkem na zahradě.

Teakové lehátko Gentle
Autor: Mountfield

Jen se tak trochu zhoupnout…

Zahradní houpačka, to je prostě romantika. Na trhu je opět spousta materiálových i designových možností. Je libo rodinnou houpačku pro tři, nebo stylové závěsné single lehátko?

Důležitá je v první řadě pevná a stabilní konstrukce s odolnými spoji, obvykle ocelová. A také robustní pružiny, které zajistí plynulý pohyb při houpání. Pokud má houpačka navíc stříšku proti sluníčku a pohodlné potahy, není co řešit…

Houpačka Rio a hliníkové lehátko Futosa
Autor: Mountfield

Uprostřed zahrady či mezi stromy..

A vy tam můžete být také! Kvalitní sítě jsou vyrobeny z pečlivě vybrané bavlny a na okrajích mají dřevěné výztuže pro snadnější zavěšení, větší stabilitu a pohodlí. 

Pruhovaná houpací síť Riviera
Autor: Archiv