Pěstujte celeropetržel: Poradí si s vysokým krevním tlakem i cholesterolem
-
Jemná nať seriny doporučována jako nízkokalorická zelenina při redukční dietě.
Po ruce ji můžete mít celoročně. Prospívá na záhonu, v truhlíku na balkoně i v květináči na kuchyňském parapetu. Nejen proto si ale tahle bylinka s názvem Serina ve světě získává stále více přiznivců. Kromě toho, že je chutná a příjemně voní, je také nízkokalorická. Ocení ji tak i ti, kteří si hlídají linii. A navíc má léčivé účinky.
- 1.
Serina je zvláštní kříženec
...Autor: shutterstock.comSerina je v některých západních zemích známa pod označením „Parcel“, u nás jí říkáme celeropetržel. Na první pohled je serina od naťové petrželky k nerozeznání. Jen netvoří celerovou bulvu, pouze svazek silných kořenů, které se nekonzumují.
Nať seriny je zelená i v zimě a může se pěstovat venku na záhonu nebo třeba v květináči za oknem. Dokonce je možné pěstování kombinovat tak, aby byla během léta venku a na podzim jsme ji mohli s květináčem přestěhovat domů, aby byla pro kuchyňskou potřebu kdykoli po ruce.
- 2.
Jak ji pěstovat
Nejjednodušší a hlavně nejlevnější je vypěstovat si bylinky ze semínek, kterých je právě teď v obchodech velký výběr.Autor: Shutterstock.comSerina má velmi jemná semena, která se vysévají do jemného substrátu a zpočátku lehce překryjí listem papíru. Substrát je potřeba udržovat stále vlhký. Papír odstraňte, jakmile semena začnou pukat a vytvářet klíčky. Po zakořenění již serina začne růst velmi rychle.
Serina je velmi otužilá bylinka, k růstu jí stačí teploty kolem nuly, což se o obyčejné petrželce říci nedá. Je to rostlinka dvouletá, proto druhým rokem kvete a tvoří semena, která jsou, jako i celá rostlina, silně aromatická. Necháme-li ji odkvést, serina uhyne, ale lze si pomoci jinak. Odřízneme-li květní lodyhu na počátku fáze jejího růstu, nať se opět rozroste.
- 3.
Bylinka pro chuť, vůni i zdraví
...Autor: shutterstock.comHlavní částí seriny je silný trs jemné, aromatické a chuťově lahodné natě, jejíž listy jsou zdrojem především vitaminu C, provitaminu A a řady minerálních látek, z nichž nejvýznamnější je draslík. Ten ovlivňuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Tradiční čínská medicína používala (a dodnes používá) nať seriny k posilování funkce ledvin, léčbě kloubních bolestí a proti zánětům.
Dnes je jemná nať seriny doporučována jako nízkokalorická zelenina při redukční dietě. Kdo totiž nemá rád vůni maggi u libečku, okoření polévku, omáčky i maso serinou, která je jemnější. Kromě toho nadrobno nasekaná serina skvěle doplní slané tvarohové krémy a pomazánky z nízkotučného sýra. Čerstvou natí se ochucují saláty, polévky, dušené pokrmy a slouží i jako ozdoba. Nať do vařených pokrmů přidáváme až nakonec, varem se totiž ztrácí typická vůně i chuť bylinky.