Účinky aloe vera na pleť, imunitu i zažívání

Asi nejznámnějším způsobem využití léčivých vlastností aloe je potření popálenin, odřenin a malých řezných ran její šťávou. Ta dezinfikuje, zvlhčuje, chrání a přímo podporuje nejen tvorbu nových zdravých kožních buněk, ale i prokrvení postiženého místa. Stačí uříznout list a vytékající šťávu nanést na zraněné místo. Zázračné hojivé účinky ale fungují i při léčbě oparů, plísní, ekzémů a dalších kožních onemocnění. A oceníte ji i při poštípání hmyzem.

Málokdo ví, že dužinu u aloe můžete také konzumovat. Je skvělou prevencí proti mnoha bakteriálním i virovým onemocněním, podporuje imunitní systém, pomáhá při zažívacích potížích, zácpě, chrání a pročišťuje trávicí systém, optimalizuje trávení, léčí žaludeční vředy. Pokud ji ale chcete užívat vnitřně, musíte oddělit vnitřní část dužiny od vrstvy, která se nachází těsně pod povrchem listu. Ta obsahuje hořkou latexovou mízu, jejíž účinky jsou silně projímavé a mírně toxické.

Jak správně pěstovat aloe vera?

Pěstujte tento přírodní lék, jehož účinky znali už staří Egypťané, doma na parapetu. Aloe vera je nenáročná, takřka bezúdržbová rostlina. Stačí, když dodržíte několik jednoduchých zásad:

Namíchejte jí správnou půdu

Protože jde o sukulentní rostlinu, která pochází z pouštních oblastí, potřebuje aloe dobře propustný substrát. Ideální je lehká hlinitá půda smíchaná s hrubozrným pískem. Vhodný poměr složek půdy pro pěstování aloe vera je jeden díl dobře uleželého kompostu, jeden díl listové půdy a jeden díl písku. V letním období je dobré přibližně jednou za dva až tři týdny do zálivky přidat speciální minerální hnojivo s vyšším obsahem draslíku. V zimním období rostlinu nepřihnojujte. Kompletní přesazování rostlin není nutné, na jaře jen vyměňte vrchní část zeminy.

Dopřejte jí slunce

Aloe není náročná, ale vyžaduje dostatek světla a také slunečních paprsků. A to i v zimě. Je proto dobré ji umístit na okno, nejlépe směřující na jih. Přes léto ale rostlinu nenechávejte na přímém slunci přes poledne, kdy je sluneční záření nejintenzivnější, přemístěte rostlinu na stinnější místo. Můžete jí také letnit na balkonu, lodžii nebo na zahrádce. Vzhledem k tomu, že jde o pouštní rostlinu, nevadí jí v zimě ani suchý vzduch v paneláku.

Pozor na přelití

Obvyklou chybou při pěstování aloe bývá přehnaná zálivka. Prospívá jí spíše sucho než vlhké prostředí. Rostlina si v dužnatých listech uchovává dostatečné zásoby vody. Substrát proto vždy nechte dostatečně proschnout, aby nedošlo k uhnívání kořenů. Vůbec nejlepší je, když květináč jednou za čas ponoříte na deset minut do odstáté vody a necháte substrát dobře nasáknout. Pozor, aby se voda nedostala mezi listové růžice.

Namnožte si ji

V domácím prostředí rostlinu snadno namnožíte řízkováním. Nejvhodnější období je právě teď v létě. Rostlině, která by měla být stará alespoň dva roky, odřezejte růžice listů nebo jejich výhony. Nechte je dva dny proschnout a pak je samostatně zasaďte do dobře propustného substrátu písčitého charakteru. Další možností je pak pěstování ze semen. Ta je vhodné sázet pozdě na jaře, kdy se teplota pohybuje okolo 21 °C.

Jak správně přesazovat pokojové rostliny? Praktické rady a tipy najdete ve videu.

Video
Video se připravuje ...

Jak přesazovat pokojové rostliny CNN