Tulipány se vysazují od konce září do konce října. Pokud to z nějakého důvodu nestihnete, nechte je přes zimu v chladné, bezmrazé místnosti a vysaďte je brzy na jaře. Včas vysazené cibulky jsou ale mrazuvzdorné. Rostlinám se dobře daří na slunném stanovišti, na půdu nemají zvláštní nároky, potřebují jen, aby byla dostatečně propustná.

Cibule o průměru dva a půl až tři centimetry sázejte do středně těžké až lehčí půdy s neutrální reakcí, na stanoviště nejméně čtrnáct dní předem hluboko zryté a vyhnojené dobře rozleželým kompostem a cereritem.

Vyrobte si nádherné podzimně laděné květinové aranžmá. Návodný postup najdete najdete na videu:

Video
Video se připravuje ...

Vyrobte si nádherné podzimně laděné květinové aranžmá. Adam Balažovič

Sázejte je buď ve skupinách po více kusech nebo do smíšených výsadeb s pomněnkami nebo maceškami na vzdálenost pětadvacet až třicet centimetrů. Mají být vsazeny tak hluboko, aby nad jejich vrcholem byla vrstva země rovná trojnásobku výšky cibule. Čím jsou tulipány sázeny hlouběji, tím méně se dělí a mají větší květy.

Vysazené sazenice zalejte, aby do zimy dobře zakořenily. V místech s větším množstvím srážek je vhodné dát pod cibule tulipánů (podobně jako u ostatních cibulnatých a hlíznatých květin) třícentimetrovou vrstvičku písku jako drenáž.

Zahradní tulipány bychom měli přesazovat každoročně nebo aspoň po dvou až třech rocích. Jestliže cibule po zatažení listů nevyzvedneme ze země, vytvoří se v příštím roce z dceřiných cibulek trs rostlin, což se v dalších létech opakuje, a rostliny postupně slábnou a nekvetou. Pouze botanické tulipány můžeme ponechat na místě více let, aniž tím utrpí jejich kvetení.

Náš tip:
Jelikož tulipány mají schopnost růst nejen nad zemí, ale "zalézat" i stále hlouběji do země, vyplatí se podložit pod cibule drátěné či plastové pletivo nebo koupit speciální košíky na jejich výsadbu, které je zároveň chrání před škůdci, jako jsou např. hraboši, a usnadní jejich vyjímání z půdy.