Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pěstujeme hortenzie: Jak o ně pečovat, aby bohatě kvetly, a jak je namnožit

/
  • Tyhle krásky v ledových barvách jsou ozdobou každé zahrady.
    Tyhle krásky v ledových barvách jsou ozdobou každé zahrady. (Shutterstock.com)
    2. září 2016 ● 06:00

    Modré, růžové, fialové, bílé... Hortenzie, obsypané obrovskými atypickými kulovitými květy, zdobí nejednu zahradu, balkon či terasu. Kvetou od léta až do pozdního podzimu, milují polostín a květy se dají dokonce i sušit. V posledních letech navíc nacházejí své místo i v interiéru jako pokojové rostliny. Speciálně vyšlechtěné druhy dokonce kvetou celoročně. Víte ale, co potřebují, aby se jim dařilo a byly skutečnou ozdobou? Jak je pěstovat se dozvíte v našem manuálu.

  • 1.

    Dopřejte jim správný substrát

    Autor: archiv TV Prima

    Hortenzie nesnášejí zásaditou, tedy příliš vápenitou půdu. Pak podstatně méně kvetou, což je velká škoda. Nejvíc jim vyhovuje humózní kyprá mírně kyselá zemina. Důležité je, aby byla dobře propustná. Takovou můžete sami snadno připravit tak, že smícháte ve stejném poměru jeden díl rašeliny, díl uzrálého kompostu, díl písku a díl jehličnaté hrabanky. Pokud si na to netroufáte, můžete si substrát připravený přímo pro hortenzie koupit v zahradnictví nebo supermarketech pro zahrádkáře.

     

  • 2.

    Připravte je na zimu

    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    Pokud jste ještě kolem keřů nenasypaly mulč, udělejte to klidně teď před zimou. Rozhodně to není zbytečné. Je ale třeba, aby šlo alespoň o deseticentimetrovou vrstvu. Ta totiž ochrání kořeny rostliny před případným promrznutím. V příštím roce pak oceníte, že udrží půdu vlhkou a zabrání růstu plevelů. Nejvhodnější je rozdrcená borka, hobliny nebo dřevěné štěpky. Teď na podzim je ale můžete nahradit i suchým listím. Vše ale ještě překryjte před zimou chvojím. U rostlin, které pěstujete v nádobách a chcete je nechat přes zimu venku, obalte ještě květináč polystyrenovými deskami.

     

  • 3.

    Květy už nestříhejte

    Autor: Shutterstock.com

    I když květy hortenzie působí ve váze opravdu dekorativně, teď už je raději nestříhejte. Počkejte si zase na příští rok. Rostlina by totiž měla tendenci znovu obrazit. Nové mladé výhonky by do zimy ale nestihly dostatečně zdřevnatět, při prvním mrazu by namrzly a rostlina by dokonce mohla zahynout. Uvidíte, že i květy, které na rostlině uschnou, budou ojíněné či zasněžené působit skutečně efektně.

     

  • 4.

    Změňte jim barvu

    Autor: Shutterstock.com

    Obdivujete nádherně zbarvené hortenzie u sousedů? Jejich barvu můžete sami změnit. Zásadní vliv na ni má totiž kyselost půdy, ve které je rostlina zasazená. Při nízkém pH okolo 3,5 až 4,5 se druhy s růžovými a červenými květy zbarvují domodra. V půdách s pH 5,5 až 6,0 pak získávají sytě růžovou a červenou barvu. Právě modré zbarvení je ale mezi pěstiteli nejoblíbenější. Pokud tedy chcete svou hortenzii přebarvit, použijte před kvetením kamenec amonnohlinitý nebo síran hlinitý. Případně si pořiďte hnojivo na modré hortenzie, které už tyto sloučeniny obsahuje.

     

  • 5.

    Namnožte si ji

    Autor: archiv TV Prima

    Věděli jste, že i hortenzie patří k rostlinám, které si snadno můžete sami namnožit, a nemusíte utrácet za předražené sazenice? Právě teď je ten nejvhodnější čas. Vyberte letošní polovyzrálý nekvetoucí výhon, odstřihněte vrcholek asi tak na dva milimetry nad spícím pupenem a připravte řízky. Stačí, když budou dlouhé deset až patnáct centimetrů. Spodní konec šikmo seřízněte, vytvoříte tak větší plochu pro tvorbu kořenů. Nechte jen jeden pár listů a ty zkraťte na polovinu. Takto připravené řízky napíchejte nejlépe do vlhkého perlitu nebo písku. Pro rychlejší zakořenění můžete ještě kolem nich za pomoci špejlí a igelitu vytvořit něco jako malý pařníček. Hortenzie koření už za dva týdny. Když jí začnou ze spících pupenů rašit nové lístky, můžete ji přesadit do květináče.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy