Jak čas plynul, stalo se sklo zcela nepostradatelné pro naši civilizaci, a ačkoli si jistí soudruzi možná mysleli, že ho nahradí plast, byli vedle jak ta jedle. Jenže čeho je moc, toho je příliš. A tak při procházce lesem někdy máte pocit, že skleněné lahve rostou jako houby po dešti. Jaký dopad může mít nesprávná cesta jedné skleněné lahve na naše osudy?

Problém je, že sklo nás všechny přežije

Až za stovky a tisíce let budou na této planetě dělat vykopávky, aby objevili poselství naší generace, dost možná najdou jen lahve od alkoholu. Jistě, velmi vyspělá civilizace, která přijde po nás, tento vzkaz bude dlouho dešifrovat a asi nás, lidi 21. století, bude považovat přinejmenším za nezodpovědné pijany. I malé dítě totiž dnes už tuší, za jak dlouho se rozloží sklo. Ta doba se počítá na tisíce let, proto každé neuvážené zahození skleněné lahve vytváří odkaz v podobě zkázy pro mnoho generací dopředu. Přitom je to tak jednoduché a sklo může zůstat našim pomocníkem, nepřítele v této podobě si z něj děláme sami. Navíc sklo lze třídit i nevymyté a s vičky. Díky výrobě skla s příměsí toho recyklovaného uspoříme například až 90 % energie a recyklací celé 1 tuny ulehčíme ovzduší až o 400 kg exhalací odpadních látek. Tříděním skla šetříme naši planetu.

Jediná záchrana je třídit odpad

Svět bez skla by byl velmi chudý, jen se rozhlédněte, sklo je součástí mnoha věcí přinášejících nám komfort. Jedna za všechny – okno. Sklo má navíc mnoho dobrých vlastností, kterých bychom si měli vážit. Věděli jste třeba, že recyklace skla se dá provádět pořád dokola? Oproti jiným materiálům sklo recyklací nic neztrácí. Velice působivý je i systém s vratnými obaly. Skleněné lahve jsou navíc daleko vhodnější pro uchovávání potravin. Třiďte odpad, ať si můžete dál vychutnávat krásy planety Země.