Připomeňme si, že cena elektřiny se skládá z regulované a neregulované části. Regulovanou část tvoří poplatky spojené s distribucí elektřiny a souvisejících služeb. Kromě těchto poplatků však musíme platit i za vlastní elektřinu. Za tu však platíme cenu, která odráží rovnoměrný odběr po celý rok a ne fakt, že elektřinu odebíráme zpravidla jen od začátku dubna do konce října. Na tuto skutečnost je ale připravena Energie A++ od společnosti Bohemia Energy. Ta vám dokáže dát přesně tu cenu, za kterou je při vašem odběru zrovna k mání. S Energií A++ máte totiž elektřinu za velkoobchodní cenu.

Autor: Bohemia Energy

Nízký tarif již nemusíte sledovat

„Většinou platí, že na velkoobchodním trhu jsou ceny v zimním období v průměru vyšší, protože je také vyšší spotřeba, a v létě naopak v průměru nižší,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy. A to nahrává chatařům a chalupářům, protože právě v létě zde tráví nejvíce času. Navíc už nemusí sledovat, jak mají nastaven nízký tarif. „S Energií A++ máte vždy aktuálně tu nejvýhodnější možnou cenu elektřiny a plynu na trhu,“ dodává Libor Holub.

Pokud byste tedy pobývali na chatě či chalupě od března do října, tak byste s produktem Energie A++ za poslední čtyři roky (2014 – 2017) za silovou elektřinu zaplatili v průměru 1 238 Kč/MWh. Oproti tomu byste za stejné období u ČEZ Prodej zaplatili v sazbě D01 nebo D02 s produktem Comfort nebo Elektřina na neurčito cenu 1 468 Kč/MWh. Pro ty z vás, kteří na chatě a chalupě tráví pouze víkendy nebo prodloužené víkendy, a spotřebujete tak alespoň 50 procent energie právě od pátku 12:00 hod. do neděle 22:00 hod., stojí zato sjednat si speciální distribuční tarif D61 (víkendová sazba) s nízkým tarifem v této době. Pro něj např. ČEZ Prodej v produktu Comfort a Elektřina na neurčito nabízí cenu v nízkém tarifu (tedy od pátku do neděle) ve výši 1 344 Kč/MWh, v ostatní dny pak cenu 1 622 Kč/MWh. U Energie A++ by byla průměrná cena, jak již bylo uvedeno, 1 238 Kč.

Autor: Bohemia Energy

Jednoduché a férové řešení

Velkou výhodou Energie A++ je, že zákazníci vědí, kolik platí za energie a kolik platí dodavateli. „Jasně vidí, že v případě poklesu ceny elektřiny či plynu na velkoobchodním trhu okamžitě poklesne cena i jim a naopak. Stačí si pravidelně zaznamenávat stav elektroměru a hodnoty zadávat přes webové stránky dodavateli,“ doplňuje Libor Holub. K velkoobchodní ceně si pak Bohemia Energy kromě regulovaných poplatků účtuje stálý plat a odměnu za nákup energií a zákaznický servis. Odměna je pevně daná a s cenou energie se nijak nemění.

Nikdy to nebylo jednodušší a nikdy férovější. Zaplatíte totiž jen za to, co skutečně v daném období spotřebujte. A to za ceny, které jsou v té době na trhu. Pak už nezbývá, než si užívat klidu a pohody.