Návštěvníky vítá hned za hlavním vchodem stylový doubledecker, uvnitř »londýnského« autobusu se pak skrývá unikátní koncept kavárny. „Návštěvníci si mohou dát kávu, čaj, vodu, posedět uvnitř, když počasí nepřeje,“ uvedl Pavel Cahlík, Brand Manager skupiny Blesk. Nejprodávanější deník v Česku je už tradičně mediální partner výstavy.

Ve stánku vedle busu usměvavé hostesky nabízí dárečky a různé tituly vydavatelství včetně Nedělního Blesku. V něm najdete i průvodce celou výstavou. „V sobotu a v neděli tu budeme mít i program pro děti, různé soutěže a malování na obličej,“ prozradil Cahlík. Dárky od Blesku „Je to fajn, děti dostaly balonky, cukroví, my plnou tašku čtiva,“ pochvalovali si Posavádovi, kteří na jih Čech přijeli od Berouna.

„Jezdíme sem pravidelně, ale takhle hned první den výstavy jsme tu poprvé. Dcerky Kristýnka (2) a Ella (5) se těší na zvířátka, nejstarší Sebastian (7) na velké zemědělské stroje,“ prozradila maminka Helena. Radost nakonec udělalo návštěvníkům i počasí. Odpoledne se konečně umoudřilo, vyšlo slunce, a tak si lidé mohli první den výstavy spokojeně užít

Nejrychlejší traktor světa

Je vybaven revolučním systémem řízení, které je pro obsluhu minimálně namáhavé, ale splňuje bezpečnostní standardy pro jízdu po silnici ve vysokých rychlostech. Tenhle stroj, Traktor JCB Fastrac 8330, se umí hnát až sedmdesátkou. Upravený se dokázal rozjet dokonce na 247,47 km/h a to z něj učinilo nejrychlejší traktor na světě.

Úžasné ochutnávky

Velký zájem byl o potraviny. Na pečivo, uzeniny i mléčné výrobky se první den stály fronty. Je možné je nejen ochutnat, ale i nakoupit domů s výraznou slevou. Na výstavě se též představil projekt Najdi svého zemědělce, který má za cíl přiblížit prodejní místa výrobců a chovatelů konečnému spotřebiteli. Seznam prodejen ze dvora ve všech regionech najdou lidé na www.najdizemedelce.cz.

Milovníci kopců

Původně je chovali benediktýnští mniši v horách jižní Francie na maso a mléko, to sloužilo k výrobě kvalitních sýrů, i práci. Čistokrevný chov má více než stoletou historii. Aubraci jsou jako doma v oblastech s nadmořskou výškou nad 1000 metrů, umí si v době hojnosti vytvořit rezervy, které zužitkují v horších časech.

Minulost vs. současnost

Minulost zemědělské techniky představuje expozice Národního zemědělského muzea. Kombajn Osevan SO3- -060 byl vyrobený v roce 1984 pro šlechtitelské a výzkumné ústavy. Obilí s ním sklízeli ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby Praha. Jak se vyvíjí zemědělská technika, demonstruje srovnání Zetoru 15, který se v národním podniku Zbrojovka Brno vyráběl v letech 1946 až 1949, s novým traktorem Zetor Forterra HD 150.

Búúú, jsem nejmenší

Nejmenší evropské plemeno skotu Dexter. Klidné, nenáročné, přizpůsobivé, dlouhověké plemeno, jehož historie sahá až do doby kamenné. Chová se pro maso i mléko, oblíbené je hlavně v malých domácích chovech.

Fotogalerie
38 fotografií