Vyvážená strava

S pokročilejším věkem se u našich čtyřnohých mazlíčků mění také potřeby v oblasti stravy. Například vzhledem ke snížené aktivitě mohou mít nižší energetické nároky a být náchylnější k obezitě. Pokud tedy pozorujete, že pejsek už není tak aktivní, měli byste zvážit přechod na jiné granule pro psy. Obvykle se jedná o speciální krmivo, které slouží právě pro tyto účely. Obsahuje všechny potřebné živiny, a hlavně je snadno stravitelné.

Fyzická a mentální aktivita

To, že váš pejsek stárne, rozhodně není důvod pro omezení fyzické aktivity. Pravidelné procházky a pohyb jsou velmi důležité, není proto vhodné je vynechávat. Samozřejmě volte takový způsob pohybu, který pejskovi vyhovuje nejvíce. Stejně tak to platí i pro aktivitu mentální. Udržujte jeho mysl aktivní. Vymýšlejte hry, u kterých bude muset zapojit hlavu, například hledání pamlsků nebo oblíbených hraček. Také trénujte povely. Pejsek se nejen zabaví, ale udržuje se tak v kondici.

Zdravotní péče

U starších pejsků hrozí vyšší riziko výskytu zdravotních problémů, jako jsou artritida, srdeční onemocnění, nadváha, problémy se zrakem a sluchem a spousta dalších. Mnohdy se na sklonku života projevují i alergie. V posledním případě je potřeba zajistit vhodné hypoalergenní granule pro psy, které vyhovují i seniorům. S tím vám může poradit veterinář, kterého byste měli vzhledem k vyššímu věku navštěvovat alespoň dvakrát ročně.

Stárnutí je přirozený proces, a i když to může být náročné, je také plné krásných chvil. Klíčem k péči o staršího psa je empatie, trpělivost a láska. S náležitou péčí a pozorností můžete svému miláčkovi dát ještě spoustu šťastných dní.