Piknik na Ladronce se stal místem, kde se tradičně setkávají nejen milovníci jídla, ale i blízcí, kteří si na to jindy těžko hledají čas. Moderovat ho bude dobrý známý, herec a gastronaut s neutuchající energií Lukáš Hejlík. O chutě návštěvníků se postará na 120 stánků a food trucků, ve kterých si vybere každý bez ohledu na věk či stravovací preference. Nemohou chybět dokonalé burgery a hranolky, stejně jako dobroty z grilu, na které se těšíme celý rok.

Jak vypadal F.O.O.D. piknik loni? Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadal letošní F.O.O.D. piknik? Videohub

Nabídka dobrot ovšem bude velmi rozmanitá. Jen si představte, co všechno bude k ochutnání -  tradiční ryby Isabel, slané křupání jako Bohemia chips, cizokrajné pokrmy včetně „asie“, kterou poznáváme i díky tomu, že jsou dostupné kvalitní autentické suroviny například od japonské značky Kikkoman, Den osladí muffiny, dorty, koláče z Pekárny Kabát, a samozřejmě zmrzliny. Žízeň potom zaženou domácí a také italské limonády Limmi i nezbytná Coca Cola, výběrová káva, dospělí si mohou dopřát skvělá vína, pivo z Budvaru a třeba koktejly z Becherovky. 

F.O.O.D. piknik

• 3. září 2023, park Ladronka od 11.00 do 19.00 • 900 piknikových košů plných dobrot za speciální festivalovou cenu, prodej začíná v 11.00 a končí doprodáním

• EKO kelímky štěstí

• 6 x tombola o hodnotné ceny 

• Pro šťastné děti: vaření v Lidl zóně, zábavné cvičení, soutěže a spousta hraní i workshopy v zóně časopisů Sluníčko a Mateřídouška

Rostlinně a udržitelně? Není to tak těžké

To, že si umíme užít gastronomická lákadla, ještě neznamená, že nepřemýšlíme, jak zároveň odlehčovat jídelníček, aby nebyly bity chutě, energie ani peněženka. Kdo to má podobně, potom na Ladronce bude na správném místě. Inspiraci najde nejen ve stáncích, na pódiu a v Lidl zóně, ale zejména v podcastovém studiu LIVE moderovaném Veronikou KOKO Šmehlíkovou.

Letos je věnováno rostlinné stravě. Probere se všechno, od novinek a výzkumných projektů přes zdravotní přínosy až po mýty, které o ní panují. Dozvíte se, proč nemusíte být vegetarián nebo vegan, abyste rostlinné stravě přišli na chuť a pustili ji do svého jídelníčku. A protože udržitelnost je smysluplný trend této doby, na Ladronce se dostanete dál až k čisté energii společnosti epet a elektrickým automobilům Hyundai včetně nejnovějšího modelu, který se v srpnu začal vyrábět v Nošovicích. 

Pohodlí a chutě Lidl zóny

Odpočinek u kávy a ochutnávek jídel, která připravil tým šéfkuchaře Romana Pauluse, to jsou hlavní bonusy Lidl zóny, kterou již několik sezon pro návštěvníky F.O.O.D. pikniku připravuje jeho generální partner společnost Lidl. Letos se můžete těšit například na roast beef s grilovanou zeleninou, vepřovou krkovici na grilu s brioškou a BBQ omáčkou, bezmasé dýňové kari s vege kuličkami či dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. Proč zrovna buchtičky? „Často jsem přemýšlel nad českým sladkým street foodem a buchtičky jsem nikde neobjevil. Vyzkoušeli jsme si je proto na menších akcích a hosté je mají rádi,“ vysvětluje volbu Roman Paulus, který je zároveň příznivcem zařazení rostlinné stravy do jídelníčku.

Sám se bez masa často obejde. Rád navštěvuje vegetariánské a veganské podniky a ochutnává kreativní bezmasá jídla. „Pro mě je super jídlo třeba veganské kari.“ V Lidl zóně se navíc vždy myslí na děti. V tradiční školičce vaření si budou moci opět sestavit vlastní mini pizzy, na workshopech se tentokrát naučí připravovat dobré bezmasé svačiny a spolu s dospělými je čeká speciální kolo se smoothiemakerem, na němž si vyšlapou smoothie podle svých chutí. Představen bude také inspirativní projekt Jedlých školních zahrad.

Co dobrého vám na pódiu uvaří:

Roman Paulus (Lidl)

Tofu smažené v burácích s restovanou zeleninou, veganské kuličky s thajským červeným kari, dýňovou polévku se zázvorem a kokosovým mlékem a lososa marinovaného v rumu s quinoou a chilli. 

Miluše Makó (Gourmet Academy)

Bao buns s trhanou hlívou a fermentovanou majonézou.

Martin Kortus (Laboratorio)

Meloun s kozím sýrem. 

Veronika Beskydiarová (Gourmet Academy)

Dezert do skleničky se slaným karamelem.

Gianfranco Coizza (Gourmet Academy)

Spaghetti alla carbonara.

Lukáš Čížek (Gourmet Academy)

Telecí svíčkovou se zauzeným dýňovým pyré, bramborový koláč a šalotkovou omáčkou. 

Martin Staněk (Gourmet Academy)

Hovězí pupek se žlutým kari. 

Martin Zavodňan (AEG)

Vepřové líčko pečené na černém pivě s knedlíkovou plackou a carpaccio na bagetce s hovězím špekem.

David Izák (S Davidem za grilem)

Flank steak se salsou chimichurri. 

Chtělo by to ještě drink:

Koktejly z důvěrně známého bylinného likéru Becherovka namíchá špičkový barman Jiří Richter (Becherovka) a o národním nápoji pivu odborně pohovoří létající sládek Aleš Dvořák (Budvar).