DISKUSE K ČLÁNKU

anthrax1991:Zdravím,
Pro začátečníka bych doporučil rozhodně minimálně 100 l nádrž. Malé nádrže chyby neodpouštějí a každý začátečník sem tam nějakou chybu udělá. Navíc čím menší objem tím více starostí.
V místnosti s akvárkem nepoužívejte různé repelenty ani odpuzovače hmyzu. Dobré je také dát si pozor například na lak na vlasy.
Akvarium bych doporučil položit na polystirenovou desku. Molitan je moc měkký.
Ve štěrku zrnitosti 10 mm vám nic kořenit pořádně nebude. Navíc taková zrnitost nepůjde ani odkalit, zapadá do toho bordel a bude to hnít. Vhodná zrnitost se pohybuje někde mezi 0,6 - 4 mm. Vyhněte se různým drtím, které mají ostré hrany. Ryby dna by vám moc nepoděkovaly. Zásadní je, jestli dno obsahuje vápenaté příměsi. Pokud ano, tak se takovému dnu vyhněte. Zvedá pH a tvrdost vody. Dno si lze snadno prověřit tzv. octovým testem (pár kamínků hodíte do horkého octa). Totéž platí i o kamenech, které si chcete dát do akvária. Kořeny z přírody jsou naprosto v pořádku. Nebo doporučuji například kořeny vinné révy. Ale pozor dřevo musí být z čistého zdroje (horská přehrada, vaše zahrada). Rozhodně bych do akvária nedával nic z míst, která jsou znečištěná nebo zemědělsky intenzivně využívaná. Osobně se vyhýbám dřevu z jehličnanů.
Rada svítit 12 - 14 hodin denně je scestná. Při vyšší intenzitě osvětlení svítíme raději 8 - 10 hodin denně. Při průměrném až slabším světle svítíme 10 - 12. V začátcích je dobré vždy svítit kratší dobu a potom postupně přidávat. Kvůli vzniku řas.
S rostlinami to funguje přesně obráceně. Není dobré to přehánět s množstvím druhů roslin. Ale čím víc rostlinné hmoty zvolíme, tím menší šanci budou mít řasy. A navíc fungující rostliny potřebujeme hned v začátku, nikoli čekat, kdy a zda se rozrostou. Rostliny pro začátek volíme nenáročné a rychlerostoucí. Pozor! Ve většině zverimexů vám bez mrknutí oka prodají nekavarijní rostliny (acorus), nebo klidně přímo pokojové (dracena nebo fittonia verschaffeltii)
. Takže je dobré vstupovat do obchodu s jis

(19. 03. 2018 13:14)

anthrax1991:tou znalostí, nebo alespoň s chytrým telefonem v ruce a prověřovat si jak se věc má. A to platí i ve všem ostatním. Běžně se stává, že začátečník nakoupí pod tíhou okamžiku vybavení za tisíce, které ani nepotřebuje.

Čichavce doporučit začátečníkům nelze. Parmičky taky mají své mouchy. Doporučuji již zmíněné tetry nebo živorodky NEBO nenáročné druhy teter. Vždy je lepší se držet, zásady méně druhů ale ve správných počtech. Když si nakoupíte například 4 hejnové druhy ryb po 5 kusech. Tak to bude celkem k ničemu. Když si však vyberete druh jen jeden a koupíte od něj 20 ks., tak to bude pěkná podívaná a ryby se budou cítit daleko lépe. Kombinace ryb je potřeba si rozmyslet. Každý druh má své nároky, prostorové, povahové, teplotní, stravovací. Nároky jednotlivých druhů vždy posuzujte jednotlivě. Nikdy nelze aplikovat silně zavádějící poučky, jako tu co tu zazněla v článku.

Na vypuštění ryb čekejte minimálně měsíc. Do té doby tam probíhají procesy, jejichž produktem je toxické NO2 a NH3. Po měsíci už v akváriu fungují bakterie, které si s těmito látkami poradí a lze bezpečně vypouštět ryby. U citlivých druhů ryb je žádoucí nechat běžet akvárko ještě déle. Při vypouštění ryb nezapomínejte nejen na teplotní aklimatizaci ale ryby si musí zvyknout i na chemické složení vody. Proto je dobré do sáčku s novými rybami přidávat postupně vodu z akvária. Pytlík po srovnání teplot vyliji do čisté nádoby a připouštím do ní tenkou hadičkou s regulací od infuze vodu z akvária. Pak ryby přelovím do nádrže. Zásadně nedávejte vodu z akvaristiky do nádrže!

Pokud krmíte mraženým nebo živým krmivem, mějte na paměti, že by se sním v takovém případě mělo krmit pravidelně. Pokud takovou stravu rybám poskytnete pouze jednou za měsíc, tak na ní nebudou zvyklé a způsobíte jim akorát zažívací problémy.
Některé druhy ryb je rovněž dobré dokrmovat zeleninou nebo třeba spařenými listy kopřiv.

Ať vám to všem plave

(19. 03. 2018 13:28)

johankadl:Pokud si chcete založit akvárium, pak rozhodně doporučuji přečíst i tento článek - http://www.zverimex-rybarske-potreby.com/jak-spravne-zprovoznit-akvarium/

(31. 03. 2014 16:21)

evudar:"potřebuje teplotu vody mezi 240 až 270 0C." Chudáci rybky

(22. 04. 2010 11:06)

anelam:Ve článku je 24-27 -tak kde jsi k tomu přišel?Mě rady pomohly,měla jsem do týdne mléčnou vodu,takže žádné mořské mušličky!!!!

(22. 04. 2010 17:29)

evudar:Už to mají opravený a nebylo to myšlený zle. Jinak jestli máš chuť si počíst o akvárkách tak se podívej sem http­://www­.akvar­ko.cz­/faq­.php nebo http­://ry­bicky­.net/.

(22. 04. 2010 19:41)

e.44:Já už se věnuju akvaristice asi 20 let, mořský mušličky a škebličky jsem měla vždycky v každém akvárku a voda se mi nikdy nezkalila. Možná je to tím, že jsem je vždycky před tím, než jsem je dala do akvárka, vyvařila, abych zlikvidovala případnou nákazu.

(22. 04. 2010 22:33)
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy