Pokud jste v akvaristice úplní začátečníci, nevadí. Jen je třeba vědět, čím začít a na co si dát při zařizování akvária pozor:

1) Jak velké akvárium zvolit?

Pro začátek je vhodné zvolit akvárium menších rozměrů, se kterým nebudete mít tolik práce s pozdější údržbou. Nejvhodnější pro vás bude objem mezi 50 až 120 litry. Pokud budete chtít nádrž osadit živými rostlinami, pak počítejte s výškou maximálně 50-60 cm, abyste později neměli problém s prosvícením až na dno.

2) Kam ho umístit?

Akvárium nedávejte na místo, kde je příliš rušno - rybky by se zbytečně stresovaly. Také by nemělo stát na přímém slunci ani v místnosti, kde se kouří. Jinak ho lze umístit kamkoliv, odkud na svůj malý podvodní ráj budete dobře vidět.

3) Kde nádrž koupit?

Stále nejlevnější je nechat si nařezat skla potřebných rozměrů u sklenáře a slepit si nádrž sami. Pro začátečníky to však může být složité, proto je jednodušší koupit již hotové akvárium u specializovaných prodejců nebo v hobbymarketu. Ceny se pohybují podle velikosti od 300 Kč výše. Vybírat můžete z klasických kvádrových tvarů, k dostání jsou však i akvária s šesti a více stranami.

4) Na co akvárium položit?

Akvárium můžete položit na stoleček, nábytkovou skříňku nebo podstavec, musíte však dbát, aby deska byla absolutně vodorovná. Než na ni nádrž položíte, dejte pod ní přibližně 1 cm silný molitan nebo filc.

5) Co dát na dno?

Protože zpočátku by mohly mít rostliny nedostatek živin, je dobré dát na dno tzv. výživovou podložku. Koupíte ji běžně v akvaristice. Na ni se doporučuje nasypat hrubší písek o zrnitosti 3 – 10 mm. Důležité je, aby se až ke dnu mohl dostat kyslík – zabráníte tak vzniku hnilobných procesů. Na dno můžete umístit také velké dekorativní kameny, popřípadě kořeny, ve kterých rybky rády hledají skrýš. Nenoste je však ( s výjimkou rašeliniště) z volné přírody!

Fotogalerie
4 fotografie

6) Co do akvária nepatří?

Nedávejte do něj kameny, obsahující vápenec. Stejně tak do nádrže nepatří  ulity nebo lastury ani pomalované hračky, jejichž barvy se ve vodě rozpouštějí. Pozor dávejte i na ostré kameny a jiné předměty, o které by se rybky mohly poranit.

7) Čím ho vybavit?

Akvárium musíte vybavit filtrací a topným tělískem s termostatem. Většina rybiček pochází z tropů a potřebuje teplotu vody mezi 24 °C až 27 °C Dále budete potřebovat odkalovací zvon a síťku na ryby.

8) Jak rybičkám svítit?

Potřebují, stejně jako rostliny, svítit minimálně 12 – 14 hodin denně. K osvětlení se používají obvykle světelné trubice, které by měly mít výkon přibližně 0,5 W na litr vody.

9) Jak ho osadit rostlinami?

Nejprve napusťte akvárium do 1/3 vodou. S množstvím rostlin to nepřehánějte, časem se rozrostou a rybky nebudou mít místo. Pro 100litrové akvárium jich postačí 10 až 12. Nízké rostliny rozmístěte vpředu u pohledové stěny nádrže, vysoké pak bočních a zadní stěně. Až rostliny rozmístíte, dopusťte nádrž.

10) Jaké a kolik koupit rybiček?

Pro začátek zvolte rybky, nenáročné na chov, např. čichavce modré nebo zlaté, tetry neonové, danie pruhované, parmičky čtyřpruhé a dno pak některý z druhů sumečků. Počet zvolte podle velikosti akvária – součet délky všech rybek v dospělosti by neměl přesáhnout objem akvária v litrech.

11) Kdy a jak rybky vpustit do vody?

Až budete mít akvárium hotové, vyčkejte nejméně týden (doporučuje se až měsíc, ale tak dlouho asi nikdo čekat nevydrží). Když si přinesete rybičky z akvaristiky, nezapomeňte, že jsou citlivé na prudké změny teploty. Položte proto nejprve pytlík s rybami na hladinu a ¼ hodiny počkejte, až se teploty vyrovnají. Teprve potom rybky vypusťte.

12) Jak a čím je krmit?

Hlavně je nepřekrmujte! Dávejte jim jen tolik krmiva, kolik okamžitě spotřebují. Dopřejte jim pestrou stravu, ať už je to krmivo vločkové, granulové (pro sumečky na dně), nebo mražené, které jim nahradí živou potravu.

13) Co dělat, když jste na dovolené?

Pokud jedete na dovolenou, nemusíte se obávat. Většina akvarijních ryb 14denní i delší půst vydrží, naopak jim prospěje. Pokud máte o své vodní mazlíčky přece jen strach, pak jim pořiďte automatické krmítko, které je běžně k dostání ve specializovaných prodejnách.

14) Jak o akvárium pečovat?

U menších nádrží jednou týdně, u větších po dvou týdnech až měsíci vyměňte1/3 vody za novou. Po odpuštění vody ale nejprve odsajte ze dna odkalovacím zvonem nečistoty. Vysbírejte také uhynulé listy rostlin. Pokud se vám na vnitřních stěnách přemnožila řasa, odstraňte ji pomocí magnetické stěrky nebo škrabkou s žiletkou.