Paní Lenka by uvítala, kdyby byl nový pokoj laděn do barvy smrku. „Rádi bychom, aby každý ze synů měl také vlastní psací stůl s kontejnerem a židlí, zvýšenou postel s ukládacím prostorem v krajním případě poschoďovou. Dále bychom si v pokoji představovali umístit poličky či závěsné skříňky na zeď, jelikož mají synové spoustu modelů letadel a autíček,“ popisuje své požadavky.

Bytová architektka: Bude to chtít víc vzdušnosti

Stávající pokojík působí neuspořádaně
Autor: umimeudelatdomov.cz
Architektka Zuzana Matelová, která se ujala úkolu přeměnit panelákový pokojík v království modelářů, má k současné podobě místnosti řadu výhrad: „Pokoj, zejména pak spací prostor synů paní majitelky nepůsobí příliš vzdušně,“ tvrdí. Stejně tak se jí nelíbí umístění pracovních stolů. „Pokud nejsou děti leváci, je umístění druhého stolu vůči oknu nevhodné,“ vysvětluje.

Začínáme pracovními stoly

Prostor v pokoji synů paní Hráčkové architektka částečně rozčlenila tak, aby přirozené světlo dopadalo k pracovním stolům ze správné strany a nedocházelo tedy k zastínění jednoho z nich. „To je

K pracovním stolům se musí dostat co nejvíce přirozeného světla
Autor: Umíme udělat domov.cz
velice důležité při jakékoli práci ať už s počítačem či při psaní rukou. Zároveň jsem stoly umístila tak, aby měli chlapci oddělené soukromější pracovní prostory, aby se vzájemně tolik nerušili,“ vysvětluje designérka, která se mj. podílí na internetovém projektu Umíme udělat domov.

Světlý dekor opticky zvětší prostor

Nově navržený prostor respektuje potřeby obou mladíků
Autor: Umíme udělat domov.cz
Veškerý nábytek v místnosti je nově navržen na míru v bílé barvě s doplňky šikmých polic či doplňků na postelích ze světlého dřeva (oliva, bělený dub), které dodají pokoji ten správný nádech. Světlý dekor je v pokoji zvolen z toho důvodu, že opticky zvětšuje prostor a působí nadčasově.

Patrové postele trochu jinak

Patrové postele jsou nad sebou umístěny v pravém úhlu
Autor: Umíme udělat domov.cz
Spací část je tvořena postelemi nad sebou. Nikoliv ve standardní poloze, ale v pravém úhlu. Toto umístění přidá spacímu koutku vzdušnost a zároveň jím v pokoji opět vzniknou soukromější zákoutí.

Pohled ode dveří k postelím je oddělen úložným prostorem pro přikrývky a policovým systémem, který je určen především pro modely aut a letadel, které chlapci mají ve své sbírce. Tento prostor je kryt skleněnými posuvnými částmi což je praktičtější na úklid. Policový systém je navržen až do stropu.

Pokud to však nebude potřebné, může se prostor vytvořit nižší. V případě zájmu lze také tento policový prostor využít jako knihovnu. Podobný systém se také nachází u každého pracovního stolu, kde bude jistě využit pro umístění věcí potřebných k práci u stolu.

Skříně bude třeba vyrobit na míru

Každý ze synů má k dispozici velkou skříň
Autor: Umíme udělat domov.cz
Barva na stěnách je zvolena uklidňující v jemné zelenkavé barvě popř. je možné použít zelenožlutého až žlutého odstínu. Doplňky jsou pak zvoleny v barvě modré až tyrkysové. Další barvy do interiéru vnesou obrázky, knihy, ale i modely autíček a letadel. 

Hned za dveřmi se nachází zrcadlo s věšáky pro odložení denních svršků či županů.  Každý z chlapců má k dispozici svoji vlastní velkou skříň, vysokou až ke stropu, která je vyrobena opět na míru.

Kdo dnes vytvořil království modelářů?

885017:gallery:true:trueIng. arch. Zuzana Matelová poskytuje odborné 807952:gallery:true:trueporadenství v oblasti bytového designu již řadu let. Účastní se mimo jiné projektu Umíme udělat domov (www.umimeudelatdomov.cz), osobně radí i v bytových poradnách a na veletrzích, věnovaných designu.

Fotogalerie
8 fotografií