Kuchyň, obývák, pracovna a místnost pro hosty v jednom. I byt, který nemá víc, než dvě mrňavé místnůstky, může být útulný a může vám v něm být dobře. Zařídit malý byt je výzva – zapomeňte na klasické členění pokojů, zapomeňte na zbytečný a objemný nábytek, vyhoďte všechno, co nepotřebujete. Zařizování malého bytu začíná!

Jak zařídit malý byt? Zbavte se zbytečností a investujte do nábytku

Vyhoďte všechny zbytečné stolečky, nízké skříňky, komody i obrovské šatní skříně. Tohle jsou věci, které toho málo umí, ale přitom zabírají spoustu místa. Jedno z nejdůležitějších pravidel malého bytu jsou chytré úložné prostory. Člověk by nevěřil, že jedna pořádná vestavěná skříň může bezpečně nahradit tři šatní skříně z obchoďáku.

Výrazné barvy v malém bytě se nehodí na stěny, ale spíš na jednotlivé doplňky.
Autor: Komandor

Nábytek na míru zapadne přesně do vašeho kouta v předsíni a vy tak využijete celý prostor beze zbytku. Výhodou jsou hlavně vestavěné šatní skříně, které sahají až do stropu – do horních polic uložíte třeba ložní prádlo nebo věci, které tak často nepoužíváte. A nepraktickou komodu můžete směle vyhodit.

V malém bytě se nebojte barev, ale nezapomínejte na světlo!

O malém prostoru je potřeba přemýšlet už při malování a pokládání podlahy. Pokud máte tu možnost, zvolte jednotnou a světlou podlahu do celého bytu. Sjednotíte všechna zákoutí a opticky získáte prostor. Výmalba malého bytu je potom alfou a omegou úspěchu. Nutností je převaha světlých barev, ideálně pak spíše chladnějších tónů, pokud zrovna nevlastníte byt orientovaný výhradně na sever.

Zajímavá vestavěná skříň může sloužit i jako nenápadný předěl v malém bytě.
Autor: Komandor

Výrazné barvy si ale můžou dovolit i vlastníci malých bytů – je možné natřít barevně jednu stěnu anebo se v barvách vyřádit nákupem zajímavých doplňků. Rozhodně ale vynechte dekorační bordury a lemy, které opticky snižují strop. Světlé stěny spíš podpořte dobrým osvětlením. V malých bytech skvěle fungují střešní okna, klasická okna pak zbavte závěsů, které ubírají volné místo. Věnujte velkou pozornost lampičkám a osvětlení různých zón místnosti – váš pokoj tak získá na prostorovosti.

Nábytkem šetřete, ale nešetřete na jeho kvalitě

Nábytek v malém bytě je potřeba vybírat s mírou. Nesmí ho být příliš, protože zastavěné stěny vám na pocitu vzdušnosti nepřidají. Vše je nutné dokonale promyslet a pak investovat do nejlepšího řešení. V tomto případě se vyplatí připlatit si na kvalitě – to se týká nejen vestavěné skříně, ale i vestavěného nábytku do koupelny, vestavěných polic nebo třeba vestavěného patra na spaní. Promyšlené úložné prostory se zřejmě podepíší na větším rozpočtu, ale ušetří vám tak cenný prostor.

Využít každý prostor v malém bytě vám umožní vestavěné skříně.
Autor: Komandor

Kromě již zmíněného patra na spaní, pod kterým vám vznikne příjemná relaxační zóna, se do malých bytů hodí také všechno, co je výklopné. Výklopná postel, sklápěcí jídelní stůl nebo sklápěcí kuchyňská linka šetří místo a je i zajímavým designovým prvkem. Co naopak v malém bytě nepomůže, je rohová pohovka. Místo ušetříte nákupem rozkládací dvojpohovky a návštěvu usadíte třeba na malé taburety, které můžou sloužit i jako odkládací stolek.

Posuvné dveře, rolety, sklo. Jen tak uděláte z místnosti dvě

V malém bytě platí víc než kde jinde, že je nutné dobře si rozvrhnout jednotlivé zóny bytu. Tady se bude jíst, tady odpočívat, tady pracovat… na všechny činnosti nemáte samostatnou místnost, můžete ale jednotlivé zóny chytře oddělit, aniž byste svému bytu ubrali na vzdušnosti. Nedělejte to pomocí neprůhledných příček – tak vám vznikne pokoj, podobný králikárně, kam světlo rozhodně nedosáhne. Vsaďte spíš na stahovací rolety, různou výmalbu nebo průsvitné posuvné dveře.

Elegantní posuvné dveře místnost nerozbijí, ale jen lehce oddělí různé zóny.
Autor: Komandor

Právě posuvné dělící dveře je ideální zvolit průsvitné nebo skleněné, vyhrát si můžete také se zrcadly a zrcadlovými stěnami. Stačí si trochu zopakovat základy fyziky a můžete pomocí dobře rozestavěných zrcadel nejen opticky zvětšit prostor, ale i rozproudit světlo celým bytem. Zrcadlo ale nikdy neumísťujte naproti oknu – tahle kombinace by vás nepříjemně oslňovala.

 

Pokud chcete poradit se zařizováním malého bytu nebo s výběrem vestavěné skříně, navštivte online designérskou poradnu na stránkách výrobce kvalitních vestavěných skříní Komandor. Můžete se tam také inspirovat ve fotogalerii vestavěného nábytku anebo si nechat zdarma vytvořit návrh vestavěné skříně na míru.