Teakový strom roste velmi rychle, a protože se poptávka po výrobě nábytku z toho materiálu stale zvyšuje, pěstuje se dnes převážně na plantážích, hlavně v Indonésii, Thajsku a Indii. Kvalita dřeva z různých oblastí se liší, ale tradičně nejlepší slibuje teak z Indonésie. Dřevo má řadu jedinečných vlastností.

Teak se hodí všude
Autor: archiv Rosewood

Na co se můžete spolehnout
Především jde o vysokou životnost v řádu desítek let. Důvod nám vysvětlil majitel firmy Auš Interiér. "Teak je mastný, a proto se také odpradávna používá k výrobě lodí. Na dotyk je však příjemně hladký a jemný. Teakovému dřevu nevadí voda ani sníh, mráz nebo slunce. A to i tehdy, není-li nijak speciálně ošetřené. Zároveň jde o dřevo velice tvrdé," podotýká Patrik Auš. Kromě toho odolává plísním a škůdcům, kterým kvůli velkému obsahu přírodních olejů a tříslovin nechutná.

Teak se hodí všude
Autor: archiv

A protože je zároveň elegantní, považuje se za jednu z nejcennějších dřevin, ze které se vyrábí i velmi luxusní nábytek. Když jsme pátrali po jeho dovozcích do ČR, byli jsme překvapeni jeho dobrou dostupností. Velkou devizou teakového dřeva je i to, že jde o přírodní materiál splňující ekologická kritéria. Oproti jiným kusům sériového nábytku se nenapouští žádnými chemikáliemi jako například formaldehydem, který se pak uvolňuje do ovzduší.

Fotogalerie
8 fotografií

Čím se řídit při výběru
Na co byste si měli při nákupu dát pozor? Na nábytek, který byl vyrobený z velmi mladého dřeva (od zasazení semínka do doby těžby uplyne například jen pět let, i když za tento čas jde už o vzrostlý strom). Mladé teakové dřevo stojí méně, je však ještě nevyzrálé a dále pracuje. Výrobci, kteří na nábytku chtějí rychle zbohatnout, ho natírají speciální chemikálií, aby zákazník nepoznal stáří stromu. Proto je lepší kupovat nábytek bez jakéhokoliv nátěru, aby bylo vidět původní dřevo, na kterém lze poznat jeho stáří. Kvalitní dřevo se totiž získává až ze stromu starého 20 až 30 let.

Uschování nábytku na zimu

Teak je jediný přírodní materiál, který v podobě zahradní soupravy může okolí domu zdobit celoročně a není třeba ho na zimu uklízet. Jen musíte zkontrolovat šrouby a spoje, zda jsou pevně utažené. Pokud by se totiž do prostor způsobených neutaženým kováním dostala voda, při mrazu by jejím pnutím mohl nábytek popraskat.

Jak dřevo ošetřit
Přirozená barva teakového dřeva je většinou žlutohnědá, postupem času se však zejména u venkovního nábytku mění na stříbrošedou. V Anglii je tato patina velmi oblíbená, u nás se však lidé snaží udržet spíše původní barvu. Toho lze dosáhnout napouštěním teakovým olejem. Na vlastnosti dřeva to však nemá žádný vliv a vždy je třeba začít s nátěrem ještě předtím, než nábytek získá patinu. Olej nanášejte na suchý nábytek čistým štětcem, a co se nevsákne do 10 minut, otřete bavlněným hadříkem. Vždy však použijte olej s označením "teakový". První nátěr provádějte ve dvou vrstvách, pak stačí jeden nátěr za sezonu. A nečistoty můžete odstranit mýdlovou vodou a libovolným kartáčem (ne však drátěnkou!).

Věděli jste, že z teaku byly
vyrobené i podlahy na Titaniku?

Z obchodu i na míru
Kvalita i služby jednotlivých prodejců se různí. Než se rozhodnete, určitě byste měli navštívit více obchodů. Kromě největšího dovozce, firmy Auš Interiér, se na prodej teakového nábytku zaměřují například prodejny Donate nebo Kettler, řetězce typu Mountfield a podobně. Dnes je dokonce možné objednat si ho i přes internet. "To však nedoporučuji, dřevo je třeba vidět," radí Patrik Auš. Zajímavé je také porovnání cen. Naše největší firma zabývající se dovozem tohoto nábytku si díky přímým kontaktům s Indonésií může dovolit prodávat například venkovní teakový set stolu o rozměrech 160x90 cm se čtyřmi židlemi už od 12 000 Kč. Kromě toho nabízí výrobu nábytku na míru, jehož cena se oproti běžnému nijak nezvyšuje.

Teak se hodí všude
Autor: archiv Auš Interiér

Chcete zajímavost? "K výrobě vlastního nábytku využíváme staré teakové dřevo, takzvaný recycled wood, které předtím žilo vlastním životem, například v podobě trámů, okenic, podlah nebo stolů ve starých indonéských domech. Dřevo nakupujeme od státní správy Indonésie. Stát prodej reguluje a poskytuje na něj licenci. Proto na veškeré dřevo, ale i nábytek můžeme doložit certifikát o jeho původu," vysvětluje Patrik Auš.

Jak bydlí Vendula Svobodová?

Když tragicky ovdověla, chtěla změnit adresu. Vilu v Jeanech vyměnila za dům v Říčanech, kde bydlí se svým přítelem a synem Kubíkem. Celý dům i zahradu si zařídili teakovým nábytkem, takže Vendula každý den uléhá do teakové postele, prostírá v jídelně na velkém teakovém stole, vaří v teakové kuchyni a šaty si ukládá do teakové skříně. Jedinou výjimku představuje pokojík malého Kubíka s běžným dětským nábytkem. Jakmile ale Kuba vyběhne třeba do jídelny, klidně si na stole rozloží hračky, barvičky nebo nářadíčko a začne "úřadovat". A i když stůl občas polije, nic se neděje, teak to vydrží – stačí ho otřít suchým hadříkem. "Jsem ráda, že se o nic v domě nemusím starat, jen o ty své chlapy," říká Vendula a provádí nás po domě. Některé obzvlášť pěkné dekorační kousky dostala jako dárek. Indonésii, kde se těží kvalitní teakové dřevo, nedávno se svým partnerem dokonce i navštívila.

Teak se hodí všude
Autor: Věra Keilová