Když si kupujete novou rostlinu, nejprve se podívejte, kde stojí. Pokud je vystavená hned u vchodových dveří nebo v průvanu, raději ji neberte. Rychlé střídání teplot, především ty nízké, a průvan, jsou pro ni smrtící. Je jen otázkou času, než začne chřadnout.

Jak moc rozkvetlá


Když stojí rostlina správně, dobře si ji prohlédněte. Při koupi by asi polovina květů měla být rozvinutá. Rostliny s mnoha poupaty těžko snášejí změny a můžou opadat ještě než stihnout rozkvést. Taky počítejte s tím, že rozkvetlé květy vám u nově koupené květiny pokvetou kratší dobu, než u rostlin, které máte doma třeba od loňska. Přemístění a adaptace v novém prostředí stojí nováčka mnoho sil.

Zdravé listy a kořeny


Pozornost věnujte také listům. Měly by být svěže zelené, pevné a nepolámané. Zbystřete, když se příliš lesknou. Pořádně se podívejte, jestli jim v obchodě k atraktivnějšímu vzhledu mohli pomoct leskem ve spreji. Kořeny by měly být u rostliny v plném růstu na špičkách svěží a zelené. To svědčí to o dobrém hospodaření rostliny s vodou.

Dobře zabalená

I když je letos zima poměrně mírná, stejně je mezi venkem, obchodem nebo vaším bytem rozdíl víc než patnáct  stupňů. A jak už víme, jsou orchideje na rychlé kolísání teploty příliš choulostivé.  Proto by rostlina měla být pro přepravu zabalená do pořádné vrstvy papíru. Plastové tašky a fólie se moc nehodí, protože brání výměně vzduchu, a to není pro rostliny dobré.