Jen málo rodin doma nemá ani jednu květinu v květináči. Zlepšují životní prostor a ty zelené i ovzduší. Máte jich doma také několik a podle vašeho názoru se o ně staráte, jak nejlíp dovedete. A pak se vám najednou na povrchu substrátu objeví bílá plíseň.

Kde se stala chyba?

Hodně lidí má na to jednoduchý recept. Vezme starou polévkovou lžíci a postiženou zeminu sesbírá. Pak přisype nový. Jenže to je krátkozraké, Protože zem už je kontaminovaná. Chyba se nejspíš stala už při nákupu substrátu. Základním pravidlem je kupovat kvalitní prověřený substrát. Na takovém se tyto půdní plísně netvoří.

Plíseň v květináči může být opravdovým problémem.
Autor: Shutterstock.com
Sázka na jistotu

Kdo chce mít absolutní jistotu, může koupený substrát propařit například v troubě a tak zničit veškeré zárodky hub a plísní. Stačí k tomu starý nevyužívaný pekáč nebo plech. Ale ne každé paní domu, by se takový postup líbil. V tom případě zkuste substrát prolít přípravkem Previcur. Jen počítejte s tím, že působí jen na některé vybrané druhy půdních hub.

Léčba suchem

Další možností je nechat substrát dostatečně vyschnout a tak omezit výskyt těchto hub. Něco takového ovšem můžete zkusit jen u rostlin, které delší období sucha nezahubí.