Čisté stěny i bez malování

Máte na stěnách nevzhledné šmouhy, kterých se nemůžete zbavit? Nejjednodušší je znovu vymalovat, ale pokud se nechystáte na tak velkou práci, můžete alespoň vyčistit ušpiněná místa. V případě, že máte vymalováno voděodolnými barvami, použijte k jejich mytí měkkou houbičku namočenou do vlažné vody s troškou saponátu. U levnějších otěruvzdorných nátěrů zkuste skvrny „vygumovat“ střídkou dva dny starého chleba. Určitě stěny nedřete drsnými houbičkami, nadělali byste víc škody, než užitku.

Mytí oken

Přípravků na mytí i leštění a rad je spousta. My vám doporučíme nejdřív mokrým hadříkem, který nepouští chlupy, omýt okenní rámy a parapety. Pak jiným hadříkem, také namočeným do vody se saponátem, umýt jednou, případně dvakrát okenní tabule. Až voda trošku oschne, stačí vyleštit skla novinovým papírem nebo kouskem jemné jelenice. Pokud to ještě nestačí, přeleštěte okna speciálním čističem okenních skel.

Zašlé koberce

Jak na staré koberce, aby byly krásně čisté a zářily opět barvami? Nakupte kysané zelí, vymačkejte z něj přebytečnou šťávu a pak ho poházejte po rozloženém koberci a nechte chvíli působit. Pak zelí poválejte po koberci, přečistěte hadříkem namočeným do vlažné vody a vysajte.

Usazeniny vodního kamene zkuste vyčistit směsí octa a vody.
Autor: Shutterstock.com
Ocet na vodní kámen

Ošklivé usazeniny vodního kamene zkuste vyčistit směsí octa a vody. Potřete špinavá místa, nechte chvíli působit a pak opláchněte vlažnou vodou. Podobně se zbavíte i usazenin v konvici. Nalijte do ní vodu a trošku octa, chvíli povařte a pak nechte odstát.Octovou vodu vylijte a nakonec důkladně vypláchněte čistou vlažnou vodou.

Prádlo jako nové

Trápí vás zašlé kousky kdysi bílého prádla? Zkuste ho na pár hodin namočit s pokrájeným citronem do vody a pak ho vyprat. K prádlu můžete do pračky také přidat pár kousků citronové kůry, které předem zabalíte do sáčku na jemné prádlo.