1 Snižte stropy

Hodně starších bytů i domů má vysoké stropy, které jsou sice hezké a dávají bytu pěkný rozměr, ale na druhou stranu zbytečně zvyšují faktury za vytápění. Jak teplý vzduch stoupá vzhůru, je každý další decimetr nad hlavou vytápěný úplně zbytečně. A v tomhle případě se dá šikovně spojit pěkné s užitečným a snížit strop. Vznikne tak malá improvizovaná půdička, na kterou se dá uložit vše potřebné. Takže můžete měnit zimní věci za letní a ve skříních dole a úložném prostoru nahoře je vše srovnané. Po snížení stropu by neměla být podhledová výška nižší než 260 cm, jinak budete jak v zemljance. Aby se dal prostor pohodlně využívat, měl by mít nejméně půl metru na výšku. Nově vytvořený strop je nejlepší obložit sádrokartonem, dát do něj vyklápěcí dvířka a zabudovat bodové osvětlení.

Výhody snížení stropu

-zakryjete starý většinou nerovný strop
-získáte velkou skříň a neubyde vám ani centimetr místa na zemi
-na věci se nepráší
-uložíte i velké věci jako jsou třeba lyže

2 Vestavěné skříně

I když vypadají, že se hodí jen pro velké byty, dobrou službu udělají při troše přemýšlení i v malých. Pokud vestavěnou skříň máte přes celou délku stěny, až do stropu a navíc se zrcadlovými dveřmi, naopak prostor opticky zvětší. Na jednu osobu počítejte tak se150 centimetry. Praktičtější než klasické do stran otvírací dveře jsou posuvné. Na trhu je spousta výrobců, a tak si můžete vybírat. Řada z nich nabízí nejrůznější slevy. Obvyklá je cena za metr skříně kolem osmi až deseti tisíc. Ale může ji ovlivnit použitý materiál, většinou je to lamino a dýha. Důležitý je také kvalitní rám.

Vakuové pytle naplníte oblečením a pak z nich vysajete vzduch.
Autor: Shutterstock.com
3 Vysajte vzduch

Spoustu místa ušetříte s nejrůznějšími vychytávkami, které výrazně pomohou při ukládání objemného zimního oblečení, stejně jako třeba peřin. Dobrým řešením jsou vakuové pytle, které po odsátí vzduchu zmenší objem až o 75 %. Mají univerzální otvor pro vysávání obyčejným domácím vysavačem. Do skříně se vám pak vejde nejméně třikrát tolik než bez pytlů. Navíc jsou průhledné, takže máte přehled, co kde je. Jeden pytel vás vyjde na pár desetikorun a na výběr je mnoho rozměrů.
Proč dát věci do pytle
-po vysátí zmenší objem až o 75 %.
-věci jsou chráněny před moly, prachem a jinými nečistotami
–vaky využijete opakovatelně

4 Box, kam se podíváš

Velmi dobrým pomocníkem při ukládání všech možných i nemožných věcí jsou nejrůznější boxy, které se dají těsně vedle sebe vyskládat do obyčejných regálů. Vybírat si můžete mezi nepřebernou řadou barev a materiálů. Nejlevnější variantou jsou papírové, které se dají pořídit do stovky a opatřit nálepkou s popisem obsahu. Další možností jsou plastové. Když si vyberete průhledné, nebudete muset dlouho nic hledat. Možnosti jsou i pro domácnosti zařízené ve stylu Provance. Tam boxy jednoduše nahradí hranaté proutěné košíky.

Šuplíky se vejdou pod postele i sedací lavice.
Autor: Shutterstock.com
5 Položte se na to

Víte, že vám doma spousta místa leží ladem? Ke skladování se dají velmi šikovně využít prostory pod postelemi nebo sedacími lavicemi. Pod obyčejnou postel s nožičkami si jednoduše dáte šuplík na kolečkách a máte místo na peřiny nebo ručníky a ložní prádlo. V rodinách s dětmi je to ta nejlepší schovávačka na hračky. A nemusíte je hned kupovat. Šikovný kutil si s jejich výrobou například z dřevotřísky hravě poradí. Také pod lavice se dají vyrobit šuplíky, nebo naskládat plastové boxy.

Šatní kout uděláte s regály i v tom nejmenším výklenku.
Autor: Shutterstock.com
7 Místo skříní regály

Na ukládání šatů a všeho potřebného se dá využít i ten nejmenší kout nebo výklenek. Namítnete, že se vám do něj skříň nevejde? Nevadí! Do užších prostorů se skvěle vejdou nejrůznější regály, které mají stejné police jako skříně. Jsou v mnohem širší nabídce šířek, výšek i provedení, než skříně. Ty nejlevnější dřevěné začínají už na třech stovkách. Protože jsou ze surového dřeva, můžete si je natřít barvou nebo lazurou, aby se vám do interiéru dobře hodily. Jsou lehké a úhelníčkem je jednoduše přichytíte ke zdi, aby se nepřevrátily. Za pár korun se k nim dají dokoupit i drátěné koše, které jednoduše navléknete na police a máte zase víc místa.

Jak ušetřit místo

-skříně a skříňky dávejte až ke stropu
-použijte mobilní stěny a příčky, které prostor šikovně rozdělí
-pořiďte si vestavěné skříně
-využijte prostor pod postelemi a lavicemi
-snižte strop a vytvořte si půdičku
-sezonní oblečení ukládejte ve vakuových pytlích, ze kterých odsajete vzduch