1 Stříhejte je v plném květu

Kdy je nejlépe hortenzie na sušení nařezat? „Hortenzie by se měla ustřihnout v plném květu,“ radí Kristýna Šnajdrová, majitelka květinářství Floristino Kristino v Pražské Štěpánské ulici. „Ale uschnou dobře jen ty podzimní, takové ty fialové a růžové. Je lepší, když mají kratší stonek, aby se rychleji vysušil. Květinu dáte do džbánu s vodou a tam ji necháte postupně sesychat.“

2 Dejte jim dva týdny

Jak poznáte, že už je květina suchá a vhodná do vazby? Tak po čtrnácti dnech na květiny sáhněte seshora. Budou na omak suché, jakoby slaměné. Proč hortenzie změní při sušení barvu? Protože se suší ve vodě, ovlivní její výsledný odstín kyselost vody a svou roli hraje také sluneční záření. Sušené hortenzie vydrží ve stejném stavu hezké rok. Pak je lepší je vyměnit. Mohli by se do nich dát i moli.

Dekorace nemusí mít jen podobu věnce nebo kytice. Tahle z květinářství Floristino Kristino je určena na ozdobu do hotelu.
Autor: Blesk Hobby

3 Vyberte správné sousedy

Netušíte, se kterými květinami to hortenziím nejvíc sluší? Záleží na tom, pro jaký účel je použijete. Živé hortenzie jsou velmi oblíbené s pivoňkami, především do svatebních kytic. „Ale do suchých vazeb jsou nejkrásnější v kombinaci s růžemi, levandulí a eukalyptem,“ radí Kristýna Šnajdrová. Usušené jsou ve vazbách velmi vděčné, protože mají bohatý efekt a dobře zaplní prázdná místa nebo kouty. Tam, kde potřebujete padesát drobných růžiček, hortenzie stačí jedna. Rozstříháte si ji na jednotlivé květy a naaranžujete do dekorace.

4 Pořiďte si lak

Aby byly květinové vazby krásné, je potřeba je něčím povrchově ošetřit, nejlépe nastříkat. Hotovou vazbu můžete ošetřit speciálními laky. Dají se sehnat na internetu. Použít můžete i obyčejný lak na vlasy, ale výsledek nebude tak pěkný. Když se rozhodnete zkusit nějaký univerzální lak ve spreji, tak by určitě neměl být lesklý, ale matný. Lesk nevypadá dobře. Pamatujte si, že vazba se nikdy nesmí čistit nebo jen postříkat vodou. To by mohla začít plesnivět. Když z ní chcete dostat prach, je nejjednodušší vzít fén na vlasy a sfouknout ho. Dekorace jsou často celoroční, ale když místo ní chcete třeba na Vánoce adventní věnec, tak ji dejte do krabice od bot. Uložte ji do suché místnosti, kde je sucho, tma a větrá se. Třeba do šatny nebo komory. Sklep je nevhodný, protože vlhkost by ji zničila.  

5 Přidejte umělé květy

Při výrobě sušené vazby je hezké použít napůl sušené květy a na druhou polovinu dát umělé hedvábné květy. Umělé květiny mají krásnou patinu a pestrý krásný květ dodá dekoraci svěžest. Nebojte se, v sušině se ztratí.

Sušení ve zkratce

* hortenzie ustřihněte v plném květu
* stonek nechte krátký
* květiny dejte do džbánu s vodou
* nechte dva týdny schnout