Kynutý meruňkový koláč s drobenkou a  mandlemi
Autor: Shutterstock.com
Na těsto

50 g másla
300 g hladké mouky
60 g cukru moučky
20 g droždí
100 ml mléka
1 vejce
špetku soli

Na náplň

200 g meruněk
250 g měkkého tvarohu
1 vejce
150 g cukru moučky
1 vanilkový cukr
Na drobenku
80 g polohrubé mouky
60 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
50 g másla

Droždí rozdrobte do trochy vlažného oslazeného mléka a nechte vzejít kvásek. Změklé máslo utřete s cukrem a vejcem. Přidejte mouku, sůl, kvásek a zbylé vlažné mléko. Těsto nechte vykynout nejméně hodinu na teplém místě. Těsto vložte do kulaté formy a ještě nechte krátce vykynout. Potřete tvarohovou náplní, kterou připravte smícháním tvarohu s vejcem a cukry. Navrch položte kousky omytých meruněk. Posypte drobenkou a plátky mandlí a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi dvacet minut.