Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

9 překvapivých tipů, jak využít sůl. Zbaví boty zápachu a vyčistí připáleniny

/
  • Stolní sůl toho umí mnohem víc, než jen dodat chuť vašemu jídlu. Od čištění až po boj se zamrzajícími okny.
    Stolní sůl toho umí mnohem víc, než jen dodat chuť vašemu jídlu. Od čištění až po boj se zamrzajícími okny. (Shutterstock.com)
    16. září 2015 ● 06:00

    Že je sůl nad zlato, ví každé malé dítě. Je nedílnou součástí každého jídla. Ale "obyčejná" stolní sůl toho umí mnohem víc, než jen dodat chuť. Od čištění až po boj se zamrzajícími okny. V domácnosti vám tak může být skvělým pomocníkem. Přinášíme vám hned několik důmyslných využití, která by pro vás mohla být nová.

  • 1.

    Vyčistí sporák i troubu

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Každá hospodyňka se musí denně potýkat se zašpiněným sporákem či troubou. Bývá pravidlem, že při vaření, smažení či pečení skončí část vašeho pokrmu i mimo nádobí. Na sporáku. V tu chvíli je čas využít zkušenosti našich prababiček. Pokud je to možné, posypejte problematické místo solí dřív, než má šanci vyschnout. Uvidíte, že při následném čištění skvrnu setřete mnohem snadněji. Pokud po pečení zjistíte, že máte znečištěnou troubu, posypte solí špinavý povrch a zahřátím ji nechte zhnědnout. Následně stačí jen tuto hnědou pastu setřít.
  • 2.

    Zlepší chuť kávy


    Autor: Shutterstock.com
    Pokud vaříte tureckou kávu v džezvě a zapomněli jste ji na hořáku déle, než byste měli, je pravděpodobné, že zhořkne. Zkuste proto přidat špetku soli do vašeho hrnečku před tím, než do něj horkou kávu nalijete. Její chuť bude mnohem přijatelnější. Pár zrníček soli dokáže také výrazně zlepšit chuť klasického českého "turka". Vyzkoušejte to!
  • 3.

    Pomůže v boji s plevelem


    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud vás stále trápí obtížný plevel, který vyrůstá mezi spárami na cestičce, v trhlinách chodníku nebo podél dlaždic na vaší terase, není třeba kupovat drahé přípravky pro hubení plevelů nebo používat agresivní nebezpečné chemikálie. Stačí, když nežádoucí rostliny zalijete roztokem připraveným rozpuštěním 1 šálku soli ve 2 šálcích vařící vody. Variantou pro ty línější je rostliny rovnou posypat solí a doufat, že zaprší.
  • 4.

    Umyje vázy i špinavé hrnky


    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Sůl je skvělou čisticí pomůckou. Určitě máte doma vázy, které uvnitř "zdobí" nepěkný kruh z usazenin, který se dá jen těžko umýt. Lehce se ho však zbavíte, když ho potřete pastou z trochy soli a pár kapek vody. Nechte ji chvíli působit, pak s ní zašpiněný vnitřek vázy vydrbejte a vypláchněte čistou vodou. Tahle pasta je skvělá i na zbavení hrnků a šálků na čaj nebo kávu všech těch nepěkných zahnědlých map uvnitř. Trochu soli nasypejte na vlhkou houbičku a kruhovými pohyby vnitřek hrnečků vyčistěte. Budou zase jako nové.
  • 5.

    Vyhladí žehlicí plochu žehličky


    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Čas od času se každému z nás stane, že se něco "napeče" na hladkou kovovou spodní část žehličky, které se říká žehlicí plocha. To nám pak při dalším žehlení může přidělávat "vrásky", a tím nemyslíme na obličeji, ale na žehlené látce. Pokud se tedy chcete takových problematických hrbolů na žehličce zbavit, nasypejte trochu soli na noviny, zapněte přístroj na nejvyšší teplotu a přejíždějte s ním sem a tam po krystalech na papíře.
  • 6.

    Zbaví boty zápachu


    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Možná jste už viděli nějaké reklamy na podpažní antiperspiranty z přírodní soli. Stejný princip, který umožňuje, že sůl zabrání nepříjemnému zápachu na vašem těle, funguje i ve vašich botách. Sůl totiž pomáhá bojovat proti bakteriím. Stačí jen, když nasypete trochu soli do svých tenisek nebo balerínek, když cítíte, že potřebují "osvěžit". Nechte ji tam přes noc a pak ji důkladně vyklepejte.
  • 7.

    Zabrání námraze na oknech


    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Sůl snižuje teplotu, při které voda mrzne a mění se na led. Tuto fyzikální vlastnost můžete využít ke svému prospěchu. Pokud vám v zimě namrzají okna, stačí jen, když je zevnitř potřete hadříkem nebo houbou namočenou ve slané vodě. Ochráníte je tak před mrazem. A sůl vám pomůže i v autě. Naplňte s ní osamocenou ponožku, jejíž dvojče záhadně zmizelo při praní, a mějte ji v zimě v autě. Když to pak bude vypadat, že v noci přijde mráz, důkladně s ní potřete přední sklo a případně i další okénka. Ráno byste pak měli mít po starostech se škrabáním.
  • 8.

    Oživí umělé květiny


    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud vaši domácnost zdobí umělé květiny, vyrobené například z hedvábí, pomůže je sůl zase oživit. Nasypejte asi ¼ šálku soli do papírového sáčku, strčte do něj květ, sáček okolo něj pevně přidržte a chvíli třepejte. Květy znovu získají zpět svoji svěží barvu i vzhled a budou vypadat stejně dobře jako nové.

     

    Nikdy však nepoužívejte sůl na čerstvé řezané květiny! Pokud byste je totiž dali do slané vody, jen byste urychlili jejich uvadnutí. V tomto případě fungují zase jiné triky, které najdete ZDE.

    9 zaručených triků, jak udržet květiny ve váze déle čerstvé a svěží

    9 zaručených triků, jak udržet květiny ve váze déle čerstvé a svěží

    Svěšené hlavičky, opadávající okvětní lístky, listy bez lesku... Také tak ráda dostáváte kytice a mrzí vás, že se s nimi musíte už třetí den rozloučit?…celý článek



  • 9.

    Zrenovuje proutěný nábytek

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud máte doma proutěné křeslo, stoleček nebo jiný nábytek, určitě jste si všimli, že s přibývajícími roky žloutne. Oživit ho můžete snadno tak, že si připravíte silný solný roztok a štětcem s ním nábytek důkladně potřete. Následně ho pak nechte uschnout na sluníčku. Vaše proutěné kousky budou zase vypadat stejně dobře jako nové.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy