Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prací tipy a triky, díky kterým bude vaše oblečení vypadat stále jako nové

/
  • Chcete, aby vaše oblečení vypadalo jako nové i po měsících nošení a praní? Poradíme vám, jak toho docílit.
    Chcete, aby vaše oblečení vypadalo jako nové i po měsících nošení a praní? Poradíme vám, jak toho docílit. (Shutterstock.com)
    16. října 2015 ● 06:00

    Nebaví vás už kupovat pořád nové a nové bílé ponožky, protože ty minulé vypadají i po vyndání z pračky jako špinavé? Nechcete mít zašedlá trička, vybledlé džíny a zničené spodní prádlo? Tomu všemu můžete snadno zabránit. Stačí, když vyzkoušíte naše osvědčené rady.

  • 1.

    Aby bílá bílá byla

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Má vaše bílé oblečení tendenci měnit barvu spíš došediva? Bílé ponožky vypadají špinavé, a to bez ohledu na to, kolikrát je vyperete? A půl roku staré bílé ložní prádlo a původně sněhobílé ručníky vypadají, jako kdyby se ve vaší rodině předávaly už po několik generací? Zkuste jeden z těchto osvědčených způsobů, jak udržet prádlo zářivě bílé. Připravte si roztok ze 4 litrů vody a 180 g jedlé sody. Prádlo do něj na pár hodin namočte a pak ho vyperte obvyklým způsobem v pračce. Další možností, kterou máte, je využití "obyčejného" acylpyrinu. V teplé vodě rozpusťte pět tabletek a zašedlé kousky nechte v připraveném roztoku namočené třeba přes noc. Při máchání pak přilijte do pračky místo aviváže 240 ml bílého octa.


    Tip redaktorky:
    Pokud nejste příznivcem experimentování nebo některý z vašich kousků "zdobí" všemu odolávající skvrna, pořiďte si například Vanish. Mně se osvědčil. Působí tak, že odstraňuje skvrny a díky speciálním bělicím přísadám udržuje vaše bílé prádlo co nejbělejší.

  • 2.

    Konec vybledlým barvám

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Někdo si oděvy, které vypadají opraně a vybledle, pořizuje naschvál, protože omšelý look je trendy. My ostatní ale obvykle nechceme vypadat, jako kdybychom byli naposledy nakupovat oblečení před patnácti lety. Tmavé barvy však mají často tendenci s každým praním ztrácet na intenzitě. Proto se jim ale ještě nemusíte vyhýbat. Stačí znát pár jednoduchých triků. U černých kousků přilijte při máchání 2 šálky uvařené kávy nebo silného čaje. K oblečení v tmavších barvách, jako je námořnická nebo švestková modř, přidejte na máchání 1 šálek kuchyňské soli. Pokud nechcete, aby vám vybledly nové džíny, před prvním praním je nechte přes noc namočené ve slané vodě nebo v roztoku vody a bílého octa připraveném v poměru 1:1. Před vložením do pračky je pak vždy otočte naruby a perte na co nejnižší teplotu.

  • 3.

    Zbavte oblečení nežádoucích pachů

    Autor: Shutterstock

    Vadí vám nepříjemný "nový" zápach barviva nebo chemických látek, který často právě koupené kousky doprovází? Máte doma teenagera, který s oblibou nechává zpocené oblečení ve sportovní tašce celé týdny? A při otevření koše na prádlo, kam pánské osazenstvo domácnosti hází své použité ponožky, máte pocit, že budete muset volat protichemickou jednotku? Vyzkoušejte některý z osvědčených triků. Smíchejte ½ šálku jedlé sody se 4 litry vody a všechny páchnoucí kousky do roztoku asi na 2 hodiny namočte. Do pračky pak při máchání přidejte ½ šálku bílého octa.

  • 4.

    Odstraňte zažloutlé skvrny

    ...
    Autor: profimedia.cz

    Bílé bavlněné a lněné oděvy mají časem tendenci žloutnout. Zvláště v místech, kde musí čelit každodenní dávce potu. Pokud si ale vezmete na pomoc ingredience, které najdete v kuchyni, máte vyhráno. Smíchejte ve velkém hrnci ¼ šálku kuchyňské soli a ¼ šálku jedlé sody se 4 litry vody, přidejte zažloutlé oblečení a asi hodinu povařte.

  • 5.

    Spodní prádlo patří do sáčku

    Autor: Shutterstock

    Jemnému a krajkovému spodnímu prádlu rozhodně nesvědčí, když ho volně naházíte do pračky spolu s oblečením, které má zipy, knoflíky, kovové cvočky a další vystouplé ozdoby. Z vlastní zkušenosti můžu také potvrdit, že kostice z podprsenek mají často tendenci zapíchnout se do bubnu pračky nebo pod gumu u otvoru, kterým pračku plníte. Podprsenka je pak na vyhození. Stačí si přitom jen koupit textilní sáček na praní, který zajistí, že se jemné prádlo neroztrhá a kostice neotlučou o buben pračky. Sáček můžete použít i na praní triček, mikin a svetříků s aplikacemi z flitrů, které mohou taky napáchat spousty neplechy.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

koliaska: Velmi užitečné rady, díky moc! Hlavně s tím blednutím barev už nějakou dobu bojuji. Zkoušela jsem různé prací přípravky, které prý "zaručeně" barvy ochrání, ale nikdy to nefungovalo. Navíc dost často nakupuji přes https://www.onlinesekac.cz/ takže některé věci už trochu vybledlé koupím. To s tím octem jsem ale nezkoušela.

(22. 02. 2018 07:08)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy