V dalším díle oblíbeného pořadu VÁŠ PRIMA RECEPTÁŘ se podle instrukcí odbornice na kreativní tvoření Hany Škorpilové naučíme z ovčího rouna vyrábět půvabné víly a anděly, kteří mohou být netradiční ozdobou naší velikonoční výzdoby.

Co budeme potřebovat:

• barevnou vyčesanou ovčí vlnu (tzv. česané rouno)
• molitanovou podložku
• jehlu na plstění
• chlupatý drátek
• surové barvené (nečesané) rouno
• špejli

Video
Video se připravuje ...

Výroba figurek z ovčího rouna Prima TV/BPŽ


Postup:

Barevnost rouna si zvolíme podle toho, co se nám líbí nebo co budeme chtít vyrábět. Nejprve vytvoříme hlavičku. Z rouna vytrhneme asi dvaceticentimetrový pruh. Zhruba ve dvou třetinách uděláme uzel. Delší konec rovnoměrně rozprostřeme a přetáhneme přes uzel. Pod uzlem omotáme a zavážeme. Položíme na molitanovou podložku a v místech, kde jsme zavázali, několikrát propíchneme jehlou na plstění, abychom vlnu v těchto místech zpevnili a začistili.

Nyní uděláme figurce ručičky. Ze stejně barevného rouna, jako jsme použili na hlavičku, si připravíme ještě dva menší proužky, které použijeme na výrobu ručiček. Zlehka jimi omotáme oba konce chlupatého drátku, který po obou stranách zahneme do jemného očka. Vezmeme si jinak barevné rouno a opět z něj vytáhneme menší proužek, který poslouží na výrobu rukávků. Namotáváme jej na chlupatý drátek s tím, že necháme koukat pouze již omotané konce, resp. dlaně. Celou konstrukci ručiček umístíme pod hlavičku, zepředu i zezadu necháme přes ručičky splývat zbývající vlnu z hlavičky. Opět několikrát propíchneme jehlou na plstění, abychom zpevnili.


Vezmeme další barevné rouno, tentokráte na sukýnku, může tedy být barevně poněkud výraznější. Utrhneme opět dva proužky. Jeden položíme pod figurku, druhý na ni. Zhruba v místech, kde by měla mít panenka pas, svážeme a zapícháme. Sukničku přetočíme dolů.

Na řadu přichází košilka. Utrhneme kousek rouna ve stejné barvě, jakou jsme použili na rukávky. Uprostřed rouna vytvoříme prsty otvor, kterým protáhneme panence hlavu. Zbytek rouna spustíme dolů. Vytvoříme ozdobný pásek, pomocí kterého svážeme šaty v pase. Nyní velice pečlivě začistíme a upevníme jehlou na plstění.
Z bílého rouna vytvarujeme křidélka, která opatrně připevníme panence jehlou na plstění zezadu. Špičky křidélek vytvarujeme nasliněnými prsty. Stejným způsobem upravíme i konce šatiček.

Z kousku surového barevného rouna uděláme na závěr figurce vlásky.
Postavičku nasadíme zespoda na špejli, kterou můžeme zapíchnout kupříkladu do velikonočního květináče s osením. Hezky se ovšem bude vyjímat také zavěšená na dveřích či v okně.