Pokud jsme však nábytek používali bez problémů až do loňského konce léta, neměla by pro nás být nutná jarní údržba až takovou pohromou. Stačí pár hodin v kutilské dílně a třeba už příští víkend si jej opět budeme moci užívat. Co nás ale nyní čeká?

Pokud jsme přes zimu neměli možnost, jak zahradní nábytek zazimovat a museli jsme jej vlivům počasí nechat po celou dobu vystavený, čeká nás zřejmě nejrozsáhlejší práce. Je třeba zkontrolovat stav dřeva i pevnost jednotlivých částí a hlavně spojů, což je i místo, od kterého bychom měli začít. 

Autor: Pavel Zeman

Jamile si jen trochu nejsme jisti stavem a pevností našeho nábytku, bude nejjistější zaměřit se na jeho renovaci. V ideálním případně je vhodné nábytek rozebrat, obrousit jeho části a následně opět sestavit, a hlavně důkladně slepit. Skvělým pomocníkem při vašich kutilských pracích vám bude i disperzní lepidlo Herkules Expert, které je určeno zejména pro kutily nebo truhlářské dílny a vyznačuje se vysokou pevností spoje, navíc je vybaveno i hrotovým aplikátorem, aby práce s ním byla snazší, přesnější a dostal se i do miniaturních prostorů a škvír. Můžeme ale použít i klasické disperzní lepidlo Herkules, které je k dostání i ve velkých, například 5 kg, balení a lze jej na větší plochy nanášet například štětcem a urychlit tak jeho aplikaci.

Autor: Pavel Zeman

Po slepení je vhodné také spoje při zasychání lepidla zafixovat, například ve svěráku, aby byly ještě pevnější a lépe k sobě přilnuly. Poté, co bude lepidlo 100% zaschlé je možné lepené části vyjmout a pokračovat v dalším sestavování zahradního nábytku. Z hlediska dlouhodobosti je pak doporučeno opatřit slepované části ještě šroubem nebo přibitím a zajistit si tak ještě větší pevnost a stabilitu spoje. 

Zapomenout však nesmíme ani na povrch daného kusu nábytku. Zejména, pokud jsme neměli přes zimu šanci jej složit nebo odklidit a všechny plískanice, deště či mrazy působily přímo na něj, můžeme se setkat na jaře většinou s narušeným lakem nebo v horším případě i poškozenou svrchní vrstvou dřeva. 

Autor: Pavel Zeman

V takové situaci je nutné povrch přebrousit a odstranit tak starou a narušenou část laku či dřeva a po té se zaměřit na další péči. Tou by mělo být moření dřeva, kdy je vhodné využít například Lihové mořidlo, které nejenže se o dřevo postará, ale zároveň mu dodá i požadovaný odstín či barvu. Může tak skvěle plnit i úlohu klasické barvy. Při aplikaci lihového mořidla je třeba provést několik nátěrů a počkat až nátěr zaschne, což většinou trvá okolo 4 hodin. Následně je doporučeno namořené dřevo ještě vykartáčovat a dopřát mu finální péči v podobě ošetření voskem, např. za pomoci Hydrovosku, který chrání před dalším rychlým znečištěním, opotřebením nebo poškrábáním povrchu.I renovace, která se na první pohled zdála téměř neřešitelná může být ve finále vyřešena za jeden víkend a vy si opět budete moci užívat, klidu, pohody, čerstvého vzduchu a hlavně příjemného posezení s přáteli a blízkými. 

Fotogalerie
7 fotografií