28. květen 2018
Svátek slaví Vilém, zítra Maxmilián

Letní kuře: Dietní recepty, které si zamilujete

/
  • Kuřecí maso je snadné na přípravu, dietní a přitom velmi chutné a variabilní
    Kuřecí maso je snadné na přípravu, dietní a přitom velmi chutné a variabilní (Shutterstock.com)
    18. června 2017 ● 08:00
     

    Těžko si lze představit vhodnější maso pro letní obědy či večeře, než je právě kuřecí. Je lehce stravitelné, dietní a přitom ho můžete připravit na desítky způsobů, takže vám nikdy nezevšední. Nechte omáčky a guláše na chvíli odpočívat a dejte si nějaký z lehkých letních receptů z kuřecího masa.

  • 1.

    Pikantní kuřecí burritos

     

    Na 12 porcí budete potřebovat:


    • 1 lžíci olivového oleje

      ...

    • 1 velká cibule nasekaná najemno
    • 1 prolisovaný stroužek česneku
    • 1kg kuřecích prsou nakrájených na nudličky
    • 1/2 lžičky chili koření
    • sůl, pepř
    • 12 mexických tortill

     

    Na oblohu:

     

    • 2 žluté papriky
    • 2 červené cibule
    • 250g cherry rajčat
    • hlávkový salát
    • 250ml zakysané smetany
    • 200g strouhaných fazolí

     

    Postup:

     

    Ve velké pánvi rozehřejeme olej a na něm lehce orestujeme cibuli a česnek. Přidáme osolené a opepřené kuřecí maso a za stálého míchání je opékáme dozlatova. Přimícháme chilli koření a směs necháme dusit na mírném plameni asi 10 minut, dokud maso nezměkne.

     

    Tortilly ohřejeme, položíme na ně zeleninu, kuřecí směs, čedar, zakysanou smetanu a zamotáme. Podáváme samotné, nebo s vaničkou guacamole.

  • 2.

    Kuře s citrusovými plody

     

    Na 4 porce budete potřebovat:

     

    • 1kg horních kuřecích stehen bez kůže
      ...
    • 1/2 šálku octa
    • 1/2 šálku pomerančové šťávy
    • 1/2 šálku grapefruitové šťávy
    • 1 lžičkaw mleté skořice
    • špetka muškátového oříšku
    • lžička třtinového cukru
    • sůl

     

    Postup:

     

    Kuře omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Smícháme všechny suroviny a kuře v této marinádě celé obalíme. Poté přemístíme do uzavíratelné mísy a necháme přes noc marinovat v chladničce.

     

    Kuřecí stehna grilujeme nebo pečeme v troubě předehřáté na 220°C po dobu zhruba 45 minut. Jako přílohu podáváme zeleninu a čerstvé bílé pečivo.

  • 3.

    Sezamové kuře se zázvotovou rýží

     

    Pro 4 osoby:

     

    • 500g kuřecích prsíček bez kůže
      ...
    • 1 lžíce pražených sezamových semínek
    • 1 lžíce rýžového vína nebo sherry
    • 2 lžičky medu
    • 2 lžičky neslané sojové omáčky
    • 2 lžičky ústřicové omáčky
    • 1 lžička sezamového oleje
    • 160g jasmínové rýže

     

    Postup:

     

    Do nekovové misky dáme sezamová semínka, víno, omáčky a sezamový olej. Vše dobře promícháme. Kuře nakrájíme na dlouhé, silné proužky a přidáme je do marinády. Maso přikryjeme a necháme hodinu marinovat v chladničce.

     

    Okapané kuře opékáme na grilu nebo na pánvi z obou stran zhruba 7 minut doměkka a mírně dokřupava. Občas je potíráme marinádou. Kuře je hotové, když z něj po píchnutí vidličkou vytéká čirá šťáva. Kuře podáváme s vařenou jasmínovou rýží a dušenou čínskou zeleninou.

  • 4.

    Waldorfský salát s kuřetem

     

    Pro 4 osoby:

     

    • 400g vařených nebo orestovaných kuřecích prsíček
      ...
    • 2 červená jablka
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 2 stonky řapíkatého celeru nakrájeného na kousky
    • 60g vlašských ořechů nasekaných nahrubo
    • 1/2 šálku majonézy
    • 1 hlávka ledového salátu rozděleného na listy a omytého

     

    Postup:

     

    Omytá jablka nakrájíme na kostky stejné velikosti a pokapeme je citronovou šťávou. Kuře, jablka, řapíkatý celer, vlašské ořechy smícháme, směs rozdělíme do listů salátů a podáváme jako předkrm, nebo s pečivem jako lehký oběd.

  • 5.

    Kuřecí špízy s kuskusem

     

    Pro 4 osoby:

     

    • 1 žlutá paprika
      ...
    • 1 červená paprika
    • 4 kuřecí prsíčka bez kůže
    • šťáva z 1 citronu
    • 2 prolisované stroužky česneku
    • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
    • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
    • 4 velké dřevěné špejle

     

    Omáčka:

    • 2/3 šálku bílého jogurtu
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
    • sůl, pepř

     

    Na kuskus:

    • 255g kuskusu
    • 30g másla
    • 4 šalotky nakrájené najemno
    • 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

     

    Postup:


    Papriky očistíme a nakrájíme na kousky a spolu s kuřecím masem vložíme do nekovové misky, přidáme citronovou šťávu, česnek, olivový olej a koriandr a dobře promícháme. Přikryjeme a necháme alespoň hodinu marinovat.

     

    Mezitím smícháme všechny suroviny na omáčku, osolíme ji a opepříme a vložíme do chladničky. Špejle namočíme asi na 10 minut do vody a poté na ně střídavě napichujeme kuře a papriku. Pečeme je v troubě předehřátá na 220°C, dokud není maso hotové.

     

    Mezitím uvaříme kuskus podle návodu na obalu. V pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme máslo a asi 2 minuty na něm smažíme šalotky. Poté je společně s koriandrem solí a pepřem přidáme do kuskusu a dobře promícháme. Špízy podáváme s kus-kusem, přelité jogurtovou omáčkou.

Dnešní horoskopy