Lov v ledových dírkách je v České republice podle zákona zakázaný! Už proto nelze pod ledem chytat na jakékoli libovolné vodě. Tato oblíbená zimní kratochvíle je však povolena zvláštní výjimkou na několika desítkách soukromých revírů a na svazovém revíru – Kanál v Račicích. Majitelé těchto revírů do vody před zimou dosazují druhy ryb, které přijímají potravu i pod ledem. Převážně se jedná o lososovité druhy – pstruha duhového a sivena amerického, okouna, candáta, štiku a také jesetery. Kaprovité ryby bývají přes zimní období v útlumu, takže se na jejich braní nedá příliš spoléhat. Ovšem chytat v dírkách cejny nebo plotice, není zas tak nemožné.  

Rudolf a dírky - to patří dohromady.
Autor: www.chytej.cz

Na co a s čím se chytá pod ledem?

S vyjmenovanými druhy ryb se dá v zimě počítat. Když rybáři vědí, na co budou líčit, výběr nástrah to zjednoduší. Většinou rybám nabídnou bílé červy (larvy masařek), červené žížalky, krevety, komerčně vyráběná těsta na pstruhy, kuličku taveného sýru, peletku s masovou příchutí a měkké gumové nástrahy – twistříky, nymfy a smáčky.

Vrták na led je nepostradatelnou pomůckou každého rybáře lovícího na dírkách.
Autor: www.chytej.cz

Náčiní vhodné k lovu pod ledem se už na první pohled liší od běžného rybářského vybavení v „nezamrzlém“ ročním období. Proutky na dírky jsou krátké, štíhlé a hodně pružné, obvyklá celková délka činí 0,4 až maximálně jeden metr. Vyznačují se tím, že mají poměrně velká vodící očka na vlasec – to proto, aby byla očka průchodná a nezamrzala ani za silného mrazu. K lovu se může použít malý smekací navijáček, ale postačí i obyčejné kolečko. Výhodou je, když má naviják co nejméně kovových součástí, protože jinak hrozí zvýšené riziko, že v mrazu bude přimrzat cívka a brzda. V zimě se chytá převážně na tenké vlasce o průměrech 0,08 – 0,16 mm, je to z toho důvodu, že voda bývá křišťálově čirá a silný vlasec by mohl být pro ryby příliš nápadný. I na takto slabé vlasce se však dá ulovit i poměrně velký kousek, neboť ryby jsou díky okolnímu chladu podstatně méně bojovné než v teplejším období roku.

Lov na dírkách není samostatnou rybolovnou technikou - spíše jen specifickou odnoží rybaření! Při jeho provozování můžeme využít téměř všechny, již představené, metody chytání – lov na plavanou, položenou i přívlač.

A díra je vyvrtaná.
Autor: www.chytej.cz

Chytání na dírkách - plavaná     

Plavaná je nejčastěji provozovaný způsob lovu pod ledem. Na vlasci je navlečený malý štíhlý spláveček, který je citlivě vyvážený několika olověnými bročky. Pod nimi je navázán háček drobnějších rozměrů. Na háček se napíchne nástraha a pak se spustí do vody. Záběr ryb signalizuje ponoření splávku pod hladinu. Pokud mrzne, je nutné občas dírku naběračkou vyčistit od tvořící se ledové krusty. Pokud by splávek v ledu zamrzl, kladl by beroucí rybě nežádoucí odpor, a ta by nástrahu pustila.

Okoun ulovený na ruský typ prutu zvaný balalajka.
Autor: www.chytej.cz

Chytání na dírkách – položená

Tento způsob je naopak používaný zřídka. Je určen k cílenému chytání velkých ryb - například jeseterů. Lov spočívá v prokrmení dna pod dírkou peletami. Jedna peleta se tenkým vlascem připevnění k navázanému háčku a spustí se také na dno. Slídící jeseter, který najede na zakrmené místo, začne nasávat potravu a sebere i nastraženou peletu. Záběr se projeví ohnutím špičky prutu k hladině.    

Rybolov na dírkách se vyznačuje krátkým proutkem a minimem potřebného vybavení.
Autor: www.chytej.cz
 

Chytání na dírkách – přívlač

Při chytání na dírkách se nedá hovořit o přívlači v plném slova smyslu. Zatímco při klasické přívlači rybář nástrahu nahazuje do vody a přitahuje ji zpět k sobě, při chytání na ledě pouze nástrahu spouští do otvoru volné vody a pak ji pomalu a s pauzami vytahuje vzhůru. V tomto případě se jedná o tzv. vertikální přívlač. Nejčastěji se při tomto způsobu lovu používají marmyšky (v podstatě maličká vláčecí nástraha doplněná umělou či živočišnou nástrahou) a měkké nástrahy - gumové napodobeniny rybiček, žížal nebo larev vodního hmyzu. Záběr se projeví v cuknutí vlasce nebo v ohnutí pružné špičky prutu.

Lovit se dá aktivně, v tomto případě pasivně.
Autor: www.chytej.cz

Ať přijde záběr na kteroukoli používanou techniku, musí s krátkým prodlením následovat zásek! Rybář krátce švihne prutem vzhůru a zaseknutá ryba prchá od dírky dál pod led. Zdolávání je vždy napínavé, protože lovec nemá příliš prostoru k manipulaci a s krátkým pružným proutkem na rybu nevyvíjí účinný nátlak. V prvních sekundách souboje má navrch ryba - může tenký vlasec urazit o ostrou hranu ledu, nebo si háček vyviklat z tlamky. Postupně se však unavuje. Teprve až je dostatečně vysílená, rybář ji navede do otvoru a vyloví ji ven.

Lépe se loví ze židličky, nebo v podřepu.
Autor: www.chytej.cz

Úspěšný přemožitel pak má na výběr dvě možnosti, jak s úlovkem naloží. Může rybu pustit zpět pod led, aby mu mohla svým záběrem udělat radost i příště. Nebo si úlovek ponechá a následně si na něm doma pošmákne. Obecně je známo, že v zimním období má většina ryb nejchutnější maso z celé sezóny a navíc platí – vlastnoručně dosažený úlovek chutná dvojnásob!

Mimořádně účinnou nástrahou jsou na dírkách tzv. smáčci.
Autor: www.chytej.cz

Svatý Petr nechť je vám nakloněn!    

Články o lovu na dírkách: http://www.chytej.cz/clanky/kategorie/dirky/

Diskuze o lovu na dírkách: http://www.chytej.cz/diskuze/dirky/

Seznam soukromých revírů s možností lovu na dírkách: http://www.chytej.cz/rybareni-na-dirkach/

Specializovaný výběr vláčecích nástrah na dírky: http://www.nastrahy.cz/

Kde nakupovat: www.tomi-fishing.cz