Jakou metodou rybář štiku ulovil? Chytil ji na třpytku za pomoci rybolovné techniky zvané - přívlač!

Lov přívlačí je aktivní rybolovnou technikou, která spočívá ve vyhledávání vodních predátorů a jejich následnému vyprovokování k útoku na přitahovanou (vláčenou) nástrahou. Rybář „vláčkař“ často našlape po břehu spoustu kilometrů a během cesty provede až stovky náhozů. Celý proces opakuje na různých místech revíru a podle nich musí přizpůsobit strategii chytání danému místu. Na mělčinách loví s plovoucími nebo lehkými nástrahami, na hloubkách naopak naváže nástrahy těžší či potápivé.  

Zejména v posledních letech jsou velmi populární a účinné gumové nástrahy, např. smáčci.
Autor: www.chytej.cz
 

Vláčecí nástrahou se rozumí jakákoli napodobenina přirozené kořisti dravých ryb. Může to být třpytka z kovových komponentů, wobbler – balzová či plastová imitace rybičky, nebo třeba měkké kopýtko – napodobenina rybky z poddajné gumy. Vláčecích nástrah může být celá řada a nemusí nutně napodobovat jen malé rybičky. Existují i kopie raků, červů, pijavic, žab a dokonce i myší – zkrátka každé potenciální potravy, se kterou se dravec může ve vodě setkat. Tyto nástrahy samy o sobě nic neuloví. Je nutné, aby se „oživily“ vhodným vedením. To musí udělat rybář za pomoci vlastních rukou a rybářského náčiní. Při přitahování je třeba nástrahu zpomalovat a zrychlovat, aby se vodou pohybovala nepravidelně – jen tak se napodobí zraněná, unavená nebo vyplašená kořist, která upoutá pozornost dravce a donutí jej následně k výpadu.

Štika ulovená na přívlač velmi často skáče.
Autor: www.chytej.cz

Alfou přívlače je výběr vhodného prutu! K této technice neodmyslitelně patří poměrně krátké pruty – jejich délka se nejčastěji pohybuje v rozmezí 1,8 – 2,7 m. Všeobecně platí, že s kratšími pruty se přesněji nahazuje na kratší vzdálenost, s delšími se nahazuje dál, ale na oplátku je zase větší rozptyl dopadu nástrahy. Kratší a jemnější proutky se používají na menší druhy dravců (na pstruhy, okouny a jelce), jsou také vhodnější pro chytání v nepříliš rozlehlých vodách (na potocích a říčkách). Podstatně delší a robustnější pruty se využívají při lovu velkých a bojovných predátoru (štik, sumců a candátů), a také na chytání na prostornějších revírech (na velkých řekách a přehradách).

K vláčecímu prutu patří smekací naviják! Měl by to být alespoň model střední třídy (na přívlač nejsou vhodné levné typy v ceně do 1000 Kč), aby vydržel nápor opakovaných náhozů a přitahování. Na cívce navijáku musí být dostatečné množství vlasce nebo pletené šňůry. Optimální návin je cca 2-3 mm od okraje cívky. Když bude na cívce vlasce méně, úměrně se tím zkrátí náhozy. Pokud ho bude naopak více, hrozí nebezpečí, že z cívky budou samovolně sklouzávat smyčky vlasce a budou se zašmodrchávat.

Rybářské krabice plné umělých tvrdých nástrahah zvaných wobler.
Autor: www.chytej.cz
    

Lov přívlačí rozdělujeme na tři základní kategorie, které souvisejí s cíleně lovenými druhy ryb. Jsou to:

Ultralehká přívlač – někdy se jí říká též „závodnická“ přívlač a slouží převážně k chytání menších druhů dravců (pstruhů, okounů, tloušťů). Značnou výhodou ultralehké přívlače je fakt, že rybáři umožňuje během krátké doby ulovit značné množství ryb, byť převážně nevelkých rozměrů. Při lovu se používají krátké jemné pruty v délce okolo dvou metrů, malé smekací navijáčky a tenké vlasce o průměrech 0,08 – 0,12 mm. Za nástrahy slouží malé nástrahy v hmotnostním limitu kolem 2 g a délkách do 3-5 cm – patří sem drobné rotační třpytky, mini woblery, měkké nástrahy představující rybí potěr (smáček), larvy vodního hmyzu (nymfa) a červů (mikrotwister).

Okouni se často loví právě přívlačí - zde na smáčkouvou nástrahu.
Autor: www.chytej.cz

Střední přívlač – je nejrozšířenější a nejuniverzálnější formou této rybolovné techniky. Umožňuje dosáhnout úlovků dravých ryb větších velikostí. Je určena k lovu velkých okounů a pstruhů, dále candátů, bolenů, štik a menších sumců. Pruty už jsou robustnější v délce do 2,7 m a vrhací gramáži do 40 g. K lovu se používají větší třpytky, wobblery a nástrahy z měkkého plastu v délkách kolem 10 cm a váze do 15 g.

Při přívlači se většinou stojí, ale lze vláčet i pohodlně.
Autor: www.chytej.cz

Těžká přívlač – slouží k chytání těch největších vodních predátorů žijících v našich vodách. Je určena na velké štiky, sumce a hlavatky. Veškeré náčiní je dimenzováno ke zdolání bojovných a silných ryb. Prut musí být spolehlivý a pevný, obvykle má sníženou pružnost a délku do 3 m. Masivnější smekací naviják se může nahradit vláčecím multiplikátorem, na kterém je namotána dostatečná zásoba splétané šňůry. Za nástrahy se používají těžké třpytky, velké woblery a jerky, gumové nástrahy a napodobeniny myší v délkách až do 25 cm.

Nejrůznější vláčecí nástrahy, které mají za úkol imitovat kořist - živou rybku.
Autor: www.chytej.cz

Lov přívlačí nabízí aktivní relax, pořádnou porci napětí a značnou dávku uspokojení z dosažených úlovků. Přelstění velkého a zkušeného dravce na umělou napodobeninu kořisti je nejvyšší poklona lovcovu umění.

Candát ulovený přívlačí na gumovou rybku.
Autor: www.chytej.cz

Svatý Petr nechť je s vámi!

Články o přívlači: http://www.chytej.cz/clanky/kategorie/privlac/

Fórum o přívlači: http://www.chytej.cz/forum/kategorie/privlac/

Diskuze o přívlači: http://www.chytej.cz/diskuze/privlac/

Encyklopedie vláčecích nástrah: http://www.chytej.cz/galerie_nastrah/

Specializovaný výběr vláčecích nástrah: http://www.nastrahy.cz/

Kde nakupovat: http://tomi-fishing.cz/

Bolen dravý ulovený na wobler.
Autor: www.chytej.cz