Vlastně jsou, vždyť jde o čtveřici koní, kteří žijí ve výběhu kousek za Prahou. „Dodnes nevím, zda jsem si já vybral koně, nebo oni mě,“ usmívá se Václav. „K ježdění mě přivedla jedna známá, měla koně na Mělníku, jezdil jsem tam s ní a učil se systémem pokus omyl. Párkrát přišel kůň zpátky dřív než já“.

Asi před 12 lety si pořídil klisnu Nelly (teď je jí 19 let), k ní má její dceru Navarru a dva další teplokrevníky Démona a Gustava (ten je zřejmě napůl hucul).

Koně běhají "naboso"

O čtyřčlenné stádo se stará už pět let v takzvaném volném ustájení. Koně mají velký zpevněný výběh s přístupem na pastvinu a přístřešek, kam se můžou za špatného počasí schovat (většinou v létě, před horkem), bazének na máčení kopyt s napajedlem a seníky.

„Dopřávám jim hodně pohybu; denně by měli zdolat zhruba 20 až 30 kilometrů, což se samozřejmě běžně nedaří, sami ve výběhu nachodí zhruba 5 až 8 kilometrů a se mnou ještě 10 kilometrů,“ upřesňuje Václav. Své koně už před pěti lety zul, nenechává je kovat a pravidelně, podle potřeby, jim upravuje kopyta.

Fotogalerie
4 fotografie

Václav řídí bez udidla

Snad ruku v ruce se „svobodnými“ kopyty se zrodila i další myšlenka – jezdit na koni bez uzdy a bez sedla. „Nejdřív jsem odložil uzdění a začal jezdit na ohlávce, to bylo v době, kdy byla Nelly březí. Otěže jsem už stejně skoro neužíval. Pak jsem pochopil, že železo v hubě není pro koně nic příjemného,“ vysvětluje.

A jak se kůň bez otěží ovládá? „Úplně stejně, jen je potřeba dojít do stadia, kdy zvíře akceptuje mou domluvu, musí pochopit, co po něm chci.“

Herce uvidíte na koni i v Praze

V létě můžete potkat Václava Vydru na koni také v Praze. Ve čtvrtek 19. srpna vyjede z Troje v průvodu kavaleristů generála Custera na Staroměstské náměstí (přehlídka s hudbou) a Císařskou louku (ukázka manévrů).

Spanilá jízda Václava Vydry na memoriálu generála Custera.
Autor: archiv Václava Vydry
Václava Vydru můžete vidět na koni také 17. srpna v Praze při spanilé jízdě.

Vlastně půjde o pozvánku na Memoriál generála G. A. Custera u Little Big Hornu v roce 1876, který se pořádá v sobotu 21. srpna na Drtinově statku Hněvšín kousek od Slapské přehrady. Můžete se také přihlásit, základní výstroj (kavaleristickou čapku, bílé kšandy, modré triko a žlutý šátek) se dá zapůjčit. Akce je pro 210 jezdců.

Další zajímavosti se dočtete také v časopise Blesk Hobby č. 7, který je právě na stáncích.