Právě na tato a mnoha další nebezpečí upozorňuje unikátní nekomerční projekt vědců z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Ti ve spolupráci se svými kolegy z Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv zveřejnili na stránkách vettox.cz obsáhlou databázi toxických látek, běžně užívaných v domácnosti, které ale mohou ohrozit zdraví a dokonce i život vašich miláčků. Současně tu najdete také návody, jak poskytnout v případě akutní otravy svému zvířátku první pomoc.

Vyčerpávající databáze obsahuje informace, které budou pro běžného chovatele možná překvapivé. Věděli jste například, že svého psa můžete zabít i kusem dortu? Nebo kočku sprejem na psí blechy? Ohrozit je ale můžete mnoha dalšími věcmi. Jaké jsou ty nejnebezpečnější?

Co může zahubit vašeho psa

Rozinky a hroznové víno – jejich pozření vyvolává rychlé selhání ledvin a u citlivějších jedinců vede k úmrtí. Vědci dosud nezjistili, kteří psi jsou „citlivější“, takže to u toho svého raději nezkoumejte! První pomoc: Obsahové látky hroznů a rozinek se déle vstřebávají, proto je v rámci první pomoci možno vyvolat zvracení asi do hodiny od pozření a následně podat aktivní uhlí.

Dorty a zákusky – jejich výrobci do některých z nich přidávají umělé sladidlo xilitol. Stimuluje slinivku, která potom „vyrobí“ takové množství inzulínu, že pes zkolabuje. První pomoc: Pokud je zvíře při vědomí, vyvolat zvracení a následně podat aktivní uhlí, ale to jen několik minut po pozření, látka se rychle vstřebává. Dále je možno podat několik kostek cukru nebo stříkačkou vpravit do tlamy cukerný roztok.

Svého psího kamaráda klidně rozmazlujte, ale pamlsky mu dávejte jen takové, které smí. Čokoláda to určitě není.
Autor: Jitka Pecharová
Svého psího kamaráda klidně rozmazlujte, ale pamlsky mu dávejte jen takové, které smí. Čokoláda to určitě není.

Čokoláda – ta je navíc nebezpečná i pro kočky. Může zvířatům poškodit slinivku, navíc obsahuje teobromin. Ten vyvolává u zvířat poruchu srdečního rytmu a může způsobit i zástavu srdce. Nedávejte svému psovi čokoládu ani jako pamlsek po kostičkách, protože teobromin se v jeho těle kumuluje! První pomoc: Je obtížná, otrava se může projevit až za několik dní. V případě nehody, kdy pes sežere například celou bonboniéru, je dobré vyvolat zvracení.

Krémy na boty – obsahují obvykle terpentýn a organická rozpouštědla. Tyto látky tlumí aktivitu nervové tkáně a mohou vést až k bezvědomí zvířete. A pozor: Některé z prostředků na čištění a údržbu obuvi obsahují i etylenglykol! Chutná sladce, takže váš pes ho možná bude chtít oblizovat. Jenže tato látka mu těžce poškodí ledviny! První pomoc: Zvířeti podáme alkohol – čisté destiláty - pozor, dáváme jen do 10 ml, koncentrace etylenglykolu v přípravcích na ošetření na boty není vysoká, při předávkování utlumíme mozek natolik, že by mohlo dojít k bezvědomí. U zvířete, které čistý alkohol odmítá i z injekční stříkačky, je možné zkusit podat pivo v dávce asi do 50 ml dle váhy zvířete.

Dopřejte pejskovi trochu psiny, vezměte ho na maškarní bál!

Dopřejte pejskovi trochu psiny, vezměte ho na maškarní bál!

Je čas plesů, karnevalů a maškarních bálů. A vy se už určitě těšíte na to, jak se dobře pobavíte. Ale proč nedopřát trochu té psiny i vašim chlupatým…celý článek

Pes a kočka vegetariánem: Prospěje jim to?

Pes a kočka vegetariánem: Prospěje jim to?

Je čas krmení. Alík a Micka běží ke svým miskám. Místo masové konzervy jim však jejich pán servíruje zeleninovou směs. Domácí mazlíčci se na…celý článek

Před čím byste měli chránit svou kočku

Psí přípravky proti klíšťatům a blechám: Co prospěje psovi, vaši kočku (ale také třeba králíka) naopak může zabít. Přípravky pro psy totiž obsahují permethrin. K tomu, aby se kočka otrávila, stačí i jeho velmi malé množství – často stačí i pouhý kontakt se psem. První pomoc: Pokud dojde k nadýchání přípravku aplikovaného ve spreji, pak zvíře okamžitě odvedeme na čerstvý vzduch a opláchneme mu oči, čenich a tlamu vodou. V případě požití (i např. olízání se) spočívá první pomoc ve vyvolání zvracení - pouze pokud je to v krátkém čase po požití, a pokud je zvíře při plném vědomí. Dále podáváme několik rozdrcených tablet živočišného uhlí.

Kočky rády pozorují rybičky. Dávejte ale pozor, aby se nenapily chemicky upravené vody z akvária.
Autor: Profimedia
Voda v akváriu obsahuje chemikálie, které kočce škodí!

Voda z akvária: Pozoruje vaše kočka ráda rybičky? Pokud je akvárium nezakryté, může jí hodně ublížit, když se z něj napije. Řada přípravků, sloužících k úpravě akvarijní vody, obsahuje chemikálie a herbicidy, které neškodí rybám, zato kočce ano! První pomoc: Spočívá v podání vody k naředění přípravku.

Cigarety: Kočka je zvědavý tvor. Pokud jste tedy kuřáci, nenechávejte nikde povalovat cigarety. Tabák obsahuje alkaloid nikotin, tedy prudký nervový jed. Pro člověka (nekuřáka) je smrtelná dávka cca 5 naráz inhalovaných cigaret, pro menší domácí zvíře je smrtelná už 1 rozžvýkaná cigareta! Většina otrav končí už do 1 hodiny smrtí… První pomoc: Je možno u zvířete vyvolat zvracení a podat živočišné uhlí, pokud ještě nenastoupily křeče, nebo není ovlivněno vědomí.

Ředidla, rozpouštědla, lampový olej: Jsou nebezpečné pro lidi i zvířata. Pokud je vaše kočka pozře, může dojít k útlumu nervové činnosti až k bezvědomí. Látky, které tato ředidla obsahují, poškozují i játra. První pomoc: Na rozdíl od jiných otrav NEVYVOLÁVEJTE  zvracení, při vdechnutí by mohlo dojít k zánětu plic. Nepomůže ani podání aktivního uhlí, jedovaté látky na sebe neváže. Nesmíte zvířeti dát ani tuky nebo mléko! Určitě proto volejte svého veterináře.

Léky: Většinou jsou v každé domácnosti. Musíte je zajistit nejen před dětmi, ale i před kočkou a dalšími zvířaty. Účinky léků jsou značně různorodé, pro kočky jsou zvláště nebezpečné léky na bolení hlavy. Proto hlídejte i kabelky návštěv, kočka ráda poznává všechno nové. První pomoc: Vyvolejte  zvracení , ale pouze pokud je to v krátkém čase po požití a pokud je zvíře při plném vědomí. Pomůže i několik rozdrcených tablet živočišného uhlí, které rozpusťte ve vodě a zvířeti vpravte do tlamy pomocí injekční stříkačky.