Pokud máte svého prvního mazlíčka, neškodí trocha teorie. Krmiva pro psy a kočky se dělí do několika kategorií: tradiční dávky (doma připravená strava), kompletní směsi, doplňkové směsi, konzervovaná krmiva a speciální diety. Je-li zvířátko zdravé, rozhodujte se mezi kompletní směsí (suché granule) a konzervovaným krmením (mokré, jde o konzervy, kapsičky, salámy...). Denně mu vařit extra menu není vhodné, protože sami nespočítáte, kolik živin, vitaminů a minerálů ve stravě zůstane (problém je hlavně v nedostatečném množství vápníku).

Jaké jsou základní rozdíly v krmivech

Suché krmení obsahuje podobné výchozí suroviny jako mokré, v první řadě jde o maso, je však koncentrovanější a obsah vody v granulích se pohybuje kolem 10 procent (u vlhkých kolem 80 procent). A slovy odborníka? „Suchá krmiva se od konzervovaných liší způsobem výroby, balením a hlavně obsahem sušiny,“ upozorňuje MVDr. Jan Vajc. Pro oba typy stravy platí, že už tímto krmením mazlíkovi dáte vše, co potřebuje, ve vyváženém poměru.

Pro koťátka i štěnata je zbytečné vyvařovat. Dopřejte jim krmivo, které obsahuje všechno potřebné.
Autor: Whiskas
Pro koťátka i štěnata je zbytečné vyvařovat. Dopřejte jim krmivo, které obsahuje všechno potřebné.

V obchodech pátrejte po krmení pro štěňata, které se dělí do stáří 6 měsíců a od 6 do až 24 měsíců, u koťat do 1 roku věku. „Změna krmiva je závislá na věku zvířete a jeho hmotnosti. Plemena s menší vahou v dospělosti dorůstají dříve, proto granule pro štěňata nahrazujte krmivem pro dospělé psy kolem 10. měsíce stáří. Kdežto u obřích plemen až ve věku 24 měsíců.“

NEPŘEHLÉDNĚTE! Na změnu krmení by si jak kočičky, tak pejsci měli zvykat postupně v průběhu 5 až 7 dnů, kdy mícháte staré a nové (původního krmení). Dávejte čím dál méně a nového zase více – nepřekračujte však doporučenou denní dávku). Stejné trpělivosti je třeba i tehdy, když měníte například suché krmení za mokré.

Jak často svého miláčka krmit?

Malá koťátka nekrmte pamlsky, ale speciální stravou.
Autor: Whiskas
Štěňátku rozdělte denní krmnou dávku tímto způsobem: do 4 měsíců věku 3x denně, od 4 do 6 měsíců 2x denně a pak 1x denně. Pokud je asi do 20 minut neslupne, zbytky odeberte. U kotěte máte jednodušší život – i je krmte několikrát denně, ale pokud vše nesní, klidně mu zbytky ponechejte (mnohá se vracejí k misce i desetkrát denně).

Na co myslet? Potrava má mít pokojovou teplotu, konzervu ohřejte třeba ve vodní lázni, granule lze přelít teplou vodou nebo masovým vývarem. A čistá voda v další misce je samozřejmostí.

Co byste měli ještě vědět?

Pamlsky jsou skutečně od slova mlsat, také nesníte každý den několik dortů. Neplatí ani tradiční doporučení typu kotěti mlíčko a ještě pár kostiček čokolády a štěněti kosti, nebo rohlíky namáčené v mléce a piškoty – to vše jen zaplní žaludek, ale potřebné živiny, vitaminy a minerály nedodá. Navíc mléko může způsobit průjmy nebo zvracení, kosti rozkousané na špičaté úlomky zase hrozí poškozením střev.Pro koťátka i štěnata je zbytečné vyvařovat. Dopřejte jim krmivo, které obsahuje všechno potřebné.

VÍTE, KDY SVÉMU MAZLÍKOVI PROSPĚJETE? KDYŽ NEBUDETE:

  • střídat různé typy krmení, například jeden den domácí stravu, druhý den granule, pak u psa dochází k bakteriální nerovnováze ve střevě a hrozí častější průjmy
  • bezdůvodně přidávat minerály a vitamíny do kompletní směsi krmeni, která sama o sobě obsahuje vše potřebné
  • pejskovi míchat různé druhy kompletní směsi a ještě je „ochucovat“ stravou pro kočky, obsahující více bílkovin a tuků;
  • myslet výhradně na takzvaná levná krmiva; důležitá není jen cena za 1 kg, ale spíš množství krmné dávky, kterou zvíře dostane (ve finále jsou pak dražší krmiva pro majitele levnější, než výživa krmivy "levnými“).
    Fotogalerie
    3 fotografie