Stříkouni lapaví, latinsky Toxotes jaculatrix, jsou dravé akvarijní ryby, které oplývají neuvěřitelnou schopností. Do vzdálenosti 150 cm dokáží na svoji kořist zaútočit tenkým paprskem vody, kterým sestřelují hmyz nad vodní hladinou.

Stříkoun lapavý patří k čeledi Stříkounovitých. Poznáte ho podle stříbrného těla s černou kresbou. Stříkouni jsou poměrně velké akvarijní ryby. Standardně dorůstají délky 14 cm, ale i dvaceticentimetroví kousci nejsou výjimkou. Tato krásná rybka pochází z části jihovýchodní Asie, kde má pro svůj život ty nejlepší podmínky.

Jak stříkouny chovat?

Stříkouny vždy chovejte v brakické vodě, která je pro jejich zdravý život nezbytná. Opatrní buďte při zvolení teploty v akváriu. Stříkouni jsou teplomilní, ideální teplota proto je okolo 25 – 27 stupňů Celsia.

Stříkouni rádi žijí v hejnech. Je proto dobré si jich pořídit alespoň pár. V případě osamocení se může stát, že stříkoun začne být příliš dominantní a napadne další ryby. Měl by proto být chován v paludáriu. Ze zkušenosti vím, že se dobře snáší s čichavci, tetraodony a parmičkami. Ale každá ryba je jiná, tak si při zabydlení stříkouna v akváriu, dejte pozor.

Fotogalerie
4 fotografie

Stříkoun lapavý je sice dravá ale klidná ryba, která se nejčastěji zdržuje v horní části akvária. Výjimkou nejsou ani výskoky do výšky 30 cm nad vodní hladinu. Chytrým řešením je proto zakrytí akvária, aby stříkoun ven nevyskakoval.

Všichni stříkouni jsou masožraví. Rádi si proto pochutnají na nítěnkách, moučných červech a dalším hmyzu. Důležité je, aby měl možnost potravu sebrat z vodní hladiny. Obecně platí, že stříkouni jsou hodně hladné ryby, je proto nutné krmit je častěji než ostatní druhy akvarijních ryb.