Předchůdcem dnešní zdomácnělé formy kanárů je Kanár divoký. Stále ho najdeme hnízdit v lesích na Kanárských ostrovech a Madeiře. V dnešní době se chovatelé věnují čtyřem směrům chovu. Chovají kanáry zpěvné, kanáry postavové a kanáry křížené.

Pravá kanárkářina není jednoduchá. U zpěvných kanárů se hodnotí výšky tónů, hlasové zabarvení, rytmus a délka zpěvu. Pro chovatele amatéra však velkým úspěchem bude odchov prvních mláďat. Pohlaví u kanárů rozlišíme snadno. Pěvci bývají samci, kteří se při svém zpěvu pořádně napřímí a nadmou bříško. Samičky pouze cvrlikají, tak jako jiné druhy exotických ptáků.

Mami, já chci kanárka

Rozhodli jste se, že svou domácnost oživíte zpěvem kanárka? Pak zvažte rizikové faktory. Není jich mnoho, ale na první místo patří alergie. V případě i minimální pochybnosti, že některý člen rodiny má alergii na peří, byste si měli nákup kanárka rozmyslet. Život ve společné domácnosti by se mohl proměnit v noční můru a ani líbezný kanárčí zpěv situaci nezlepší. Další, tentokrát pro kanára, rizikový faktor je kočka. Kočky rádi na klec útočí, takže mohou klec převrhnout a kanára zabít.

Co budete potřebovat

Základem je klec. Rozhodně nekupujte kulaté klece. Vypadají sice hezky, ale pro kanárky jsou naprosto nevhodné. Klec by měla kanárkovi nabídnout dostatek místa k létaní. Minimální rozměr proto je 50 x 30 x 40 cm. Dno klícky vysteleme novinovým papírem, který pravidelně vyměňujeme. Do klece nainstalujte bidélka. Nejlépe tenké větvičky o průměru 14 mm, které zkrátíme podle velikosti klece. Větvičky by měli z klece lehce přečnívat.

Do klece také musíme umístit dvě krmítka na zrní a další stravu a napáječku. Umístíme je tak, aby k nim měl ptáček dobrý přístup z bidýlka. Kanáři musí každý den dostat čerstvou potravu a vodu.

Důležitá je také plastová koupelnička. Kanárci si rádi ve vodě smáčejí svoje zobáky a čechrají si vodou křídla. Do klece je také dobré pověsit nějakou hračku. Oblíbené jsou zvonečky a zrcátka.

Kam klec umístit

Klícku instalujeme do výšky cca 150 cm od země. Tak, abychom na kanárka dobře viděli. Nikdy klec nestavíme k oknu, kanár by v průvanu mohl onemocnět. U radiátoru by se zase mohl přehřát. Ideální je roh místnosti, kde je klid a kanárci mohou bezpečně sledovat dění v celé místnosti.

Péče o kanárka

Kanáři jsou nenároční. Důležitá je pro ně pravidelná a vyvážená strava. Pro chovatele není problém ji zajistit, speciální směs zrní seženeme v každém zverimexu. Dobré je kanárkovi pro zpestření podávat čerstvé ovoce a zeleninu. Zejména mrkev, jablko a banán. Každý den vyhodíme staré krmivo, očistíme krmítka a napáječku.

Pravidelná kontrola hygieny je důležitá, předchází onemocnění ptáčků. Klec proto čistíme každý týden a v této době umožníme kanárkovi prolet v místnosti. Před vypuštěním ptáčka z klece zkontrolujeme, zda máme vypnuté větráky a zavřená okna. Při odchytu kanára držíme jemně, abychom mu nepoškodili křídla a pařáty.