Čtvevzubců je mnoho druhů. Do čeledi čtverzubcovitých řadíme přes 180 druhů ze 30 čeledí, které k životu vyžadují velmi různorodé pomínky. Většina z těchto druhů žije v moři.

V akvaristických centrech se nejčastěji setkáte s druhy, které pochází z Asie. Tito čtverzubci se vyznačují hnědým až černým zbarvením na žlutém hřbetě a bocích. I když tyto druhy spojuje kontinent, ze kterého pocházejí, liší se v mnoha prvcích. Nejznámnější Tetraodon biocellatus dorůstá v průměru 7 centimetrů. Oproti tomu druh Tetraodon nigroviridis může mít v dospělosti více jak 18 centimetrů délky. Dejte si proto v akvaristickém centru pozor a dobře si rozmyslete, kterého čtverzubce si do svého akvária pořídíte.

 

Jak na ně?

  • Pokud jste se rozhodli, že je čtverzubec ta pravá rybka pro vás, pak nezapomeňte, že většina z nich potřebuje alespoň mírné přisolení vody, často se jedná o druhy žijící v tzv. brakických vodách. Nemůžeme je proto chovat společně  s rybami sladkovodními.  (Ale jsou i výjimky! Někteří čtverzubci pocházejí ze sladkovodního prostředí jižní Ameriky.)
  • Čtverzubce nikdy nedávejte do nově založeného akvária. Je velmi citlivý na kvalitu vody, takže lépe snáší přirozené a ustálené prostředí.
  • Čtverzubec může být někdy agresivní, proto ho pro jistotu přidávejte do akvária jako poslední rybu. V opačném případě by mohl mít potřebu bránit své teritorium a ostatní ryby napadnout.
    Fotogalerie
    3 fotografie
  • Čtverzubci jsou krmeni masitou stravou. Nevýhodou proto bývá, že se voda více kalí a je potřeba silná filtrace.
  • Pozor na ohřívače vody a nekryté filtry. Čtverzubci by se v nich mohli zachytit nebo si jinak ublížit. Snadnou pomocí je plastový kryt. Ten je také dobré použít k přiklopení akvária. Čtverzubci, podobně jako jiné ryby, mají tendenci z vody vyskakovat.
  • Pozor na další domácí mazlíčky. Zejména kočky se rády k akváriu vydávají na lov. Někteří čtverzubci jsou ale jedovatí a mohli by vaše chlupaté kamarády otrávit.