Šanta kočičí, latinsky Napeta cataria, je půl metr přesahující trvalka, která nejčastěji roste v trsech. Poznáte ji podle lístků srdčitého, vroubkovitě pilovatého tvaru. V době květu je obsypána drobounkými kvítky světle fialové až bílé barvy.

Původem pochází z jižní Evropy. Zejména jméno nepeta je odvozeno od italského města Nepete, kde se šanta dříve ve velkém pěstovala. Nyní ji najdeme v horských oblastech, zejména v evropských a asijských lesích.

Kočičí kokain

Šanta kočičí již od středověku používala jako silná halucinogenní látka. Byla oblíbená pro své schopnosti uvolnit svaly a navodit příjemný pocit relaxace. Výzkumy dokázaly, že tyto účinky jsou způsobeny obsahem nepetaklotonů, které mají podobné vlastnosti jako THC a LSD. Šanta kočičí dále obsahuje vonné oleje, citral, citronelol a třísloviny.

Na kočky působí psychotropní účinky šanty kočičí mnohem silněji než na člověka. Důsledkem proto je, že pokud se kočky se šantou potkají, okamžitě se začnou v jejích trsech válet, třít se a okusovat listy. Poté následuje naprostá euforie a útlum, který připomíná silnou ospalost. Proto se jí také často říká kočičí kokain. Nebojte se však, že by šanta mohla vaší kočce ublížit. Tato bylina je pro ně naprosto neškodná, nezpůsobuje žádné vedlejší účinky a kočkám navodí pouze krátkodobý pocit blaha.

Fotogalerie
4 fotografie

Sušená šanta kočičí se proto přidává do různých hraček či pamlsků. Na pohlavně nezralé kočky, však šanta většinou vůbec nepůsobí.

Jak šantu pěstovat

Pokud jste se rozhodli, že své kočce uděláte radost a vypěstujete si pár trsů na zahradě, pak si dejte umístění. Bylina potřebuje slunné stanoviště s dobře propustnou půdou. Šanta se pěstuje ze semen, ideální je měsíc duben. Aby se bylině dobře dařilo, nesmíme zapomenout na pravidelnou závlahu a občasné protrhávání.