Kdybyste se zeptali, kteréhokoli chovatele, jistě by vám pověděl, že slepice dokáží člověka pěkně potrápit. Příliš se s nimi nepomazlíte a nadělají nepořádek. Domácí vejce za to ale stojí!


Pro začátek potřebujete povolení

I když ve vašem městě či vesnici neplatí vyhláška zakazující chov drobného domácího zvířectva, jistě byste se prvně měli zeptat sousedů, zda jim slepičky nebudou vadit. Ne každému je drobný kur příjemný. Očekávat také můžete hluk a nepořádek. Kohouti totiž kokrhají v kteroukoli ranní dobu.

Co si pořídit

Na začátku počítejte, že budete potřebovat montérky a vidle. Pro slepice je však třeba mnohem víc. Potřebují kvalitně zařízený kurník a výběr.

Kurník je základem chovu slepic. Důležitá je dobrá propustnost vzduchu, aby se slepice vevnitř nepřehřívaly. Pozor si však dejte na průvan, ten slepicím velmi škodí.

Žebříčky slepicím zjednodušší přístup do kurníku.
Autor: Profimedia.cz

Vhodným řešením je proto dobře zateplený dřevěný kurník. K zateplení vám postačí obyčejné politirénové desky. Střecha kurníku by měla mít mírně svažitý sklon a okap, aby voda nestékala pod kurník. Slepice by měly mít také dostatek světla, dobré je proto, když kurník má okna orientovaná na jiho-východ. Dovnitř kurníku umisťujeme hřady, na kterých budou slepice odpočívat. Ty by měly být umístěny 0,5 – 1,5 m nad zemí, dle velikosti druhu slepice. Hřady můžete spojit žebříkem, který slepičkám zjednoduší pohyb po kurníku. Pod hřady nezapomeňte umístit trustník, do kterého se budou slepice vyměšovat. Jako podestýlka se hodí sláma nebo dřevěné hobliny. Trustník byste měli každý den čistit, aby se v kurníku nemnožili nemoci a kur měl hygienické bydlení.

Slepice uvnitř snáškového hnízda.
Autor: Profimedia.cz

Nezbytností jsou také snášková hnízda. Měla by být dostatečně prostorná, aby se v nich slepice cítili dobře. Minimální rozměr proto je 30 x 30 cm. Jedná se o kryté budky, ve kterých mohou slepice nerušeně snášet. Jako podestýlka se opět hodí sláma.

Slepice potřebují také pravidelnou stravu. Proto součástí každého kurníku musí být i krmítka. Když je umístíte přímo do kurníku, ochráníte krmivo před cizími „zlodějíčky“. Čerstvou vodu je dobré slepicím nabízet prostřednictvím plechových napáječek. Které jsou jednodušší na čištění než otevřené misky

Před kurníkem by měl být dostatečně volný výběh. Slepice potřebují pohyb, proto výběr nezanedbejte. Součástí výběhu by mělo být popeliště. Popeliště je kout chráněný před deštěm, ve kterém je vysypaný písek, sypká hlína či dřevěné uhlí. Slepicím slouží ke koupeli a také zábavě.

Pár rad pro dobrý chov

Když slepice sedí na vejcích, je vhodné jí podívat pouze smíšené granule a zrní. Někdy se však stane, že slepice při snášce málo pije a jí. Je proto dobré jí vedle snáškového hnízda umístit misku s vodou a se zrním. Pokud přesto kvočna odmítá stravu, je nutné ji z hnízda odnést a na chvíli umístit do jiné části kurníku či výběhu, aby se najedla a provětrala.

Jak poznáte, že jsou vejce oplozená? Cca po týdnu sezení slepice je dobré vejce večer prosvítit baterkou. Neoplozená vejce z kurníku hned odstraňte, slepice by na nich seděla zbytečně.

Fotogalerie
4 fotografie