Blechy, stejně jako další paraziti, jsou stále odolnější. Nabourat rodinnou pohodu se pokoušejí celoročně. Kdo má psa nebo kočku, dobře ví, o čem je řeč. Veterinář MVDr. Václav Bartoš pro vás má rady, jak na ně. 

MVDr. Václav Bartoš
Autor: Blesk Hobby
Platí oblíbená filmová hláška „To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou“?

Blecha je sice převážně druhově specifickým parazitem, to znamená, že psí blecha preferuje psí kůži, ale vezme zavděk i lidskou krví. V ordinaci se pravidelně stává to, že klient vyhrne tričko a sám ukazuje následky manifestace parazitů na vlastním těle.

Jedna blecha naklade až 50 vajíček denně.
Autor: Blesk Hobby
Proč jsou blechy nebezpečné?

Z veterinárního hlediska je důležitý fakt, že bleší slina je jedním z nejčastějších alergenů psa. Jedno bleší kousnutí může u alergického jedince způsobit až třítýdenní svědění po celém těle a následné dlouhotrvající kožní obtíže. Blecha je navíc mezihostitelem tasemnice psí a zablešení tedy zvyšuje riziko „začervení“ – infekce střevními parazity.

Ale v zimě se blech bát nemusíme?

Je důležité si uvědomit, jaký je životní cyklus blechy. Z vajíčka se vylíhne larva, ta se přemění v kuklu a z ní se pak vyvine dospělá blecha schopná po nasátí krve produkovat vajíčka. Jedna blecha naklade až 50 vajíček denně. Za měsíc tak 10 blech naklade až 15 000 vajíček. Vajíčka vypadnou ze psa nebo kočky na okolní předměty, třeba na koberec, polštáře, parketovou podlahu, do vašeho auta, do postele, atd. Na zvířeti nacházíme pouze dospělé blechy, ostatní vývojová stadia nacházíme v prostředí. Kukla dokáže přežít i více než 100 dní. U blech tak hrozí celoroční nebezpečí infekce. Jarní invaze blech plyne ze zimního podcenění ochrany.

Takže nám mohou zamořit domácnost?

95 % blech ve všech vývojových stádiích je mimo zvíře. To znamená v pelíšcích, kobercích, sedačkách, parketách, autě, v okolním prostředí. Proto je důležité používat preparáty, které pomáhají omezovat tato vývojová stádia v prostředí. K tomu je třeba mechanicky (vysát, vyprat) ošetřit prostředí, ve kterém se zvíře nejvíce zdržuje.

Jako ochrana proti blechám dobře fungují antiparazitní obojek, který zvíře chrání 6 až 8 měsíců.
Autor: Bayer
Jak před blechami chránit?

Ideální je celoroční ochrana. Po jednorázovém odblešení sice zbavíme zvíře blech na něm přítomných, ale v průběhu následných týdnů a měsíců dochází v zevním prostředí k dovylíhnutí vývojových stádií blech a ty se pak na zvířeti znovu objevují. „Účinnou prevencí je použití obojků s dlouhodobou účinností v délce 7 až 8 měsíců nebo pravidelná aplikace spot-on přípravků ? jedna kapka na kůži, a to ve správné frekvenci (1x měsíčně) opakovaného podání.