Proti komu budete bojovat? Vnitřní parazité, nejčastěji škrkavky, tasemnice, měchovci a tenkohlavci, se totiž o zdraví zvířat pokoušejí 365 dní v roce.

1 Odčervujte alespoň jednou za 3 měsíce

Dospělého psa a kočku by měli chovatelé odčervovat alespoň jednou za 3 měsíce. Kočky a koťata můžete chránit prostřednictvím speciálních elipsoidních tablet Drontal, které působí proti oblým i plochým červům. Mohou je užívat i koťata od 4 týdnů věku. Koťata odčervujeme ve 4., 8. a 12. týdnu. Následně ve 4., 5., 6., 9. a 12. měsíci. Po štěňata se hodí suspenze Drontal Junior ve 2., 4., 8. a 12. týdnu věku psa. Dále ve 4., 5. a 6. měsíci. Dospělé psy parazitů zbavíme pomocí tablet Drontal Plus flavour, které díky jejich masové příchuti lze použít i jako pamlsek.

Pro dospělé psy se hodí odčervovací tablety řady Drontal, které pořídíte od 149 Kč.
Autor: archiv firem
2 Sbírejte exkrementy

Psí exkrementy jsou nebezpečným úložištěm vajíček vnitřních parazitů, která vylučují infikovaní psi a kočky. Pole výzkumu České zemědělské univerzity celkem 2 223 psů v Praze za jeden den vyprodukuje asi 300 kg trusu. Z tohoto počtu bylo 259 psů pozitivních na vnitřní parazity. To představuje asi 35 kg nebezpečného trusu s vajíčky parazitů, kdy 17 kg trusu obsahuje přímo vajíčka škrkavek. Alarmující je fakt, že v 1 g trusu může být obsaženo až 10 000 vajíček škrkavek, která mohou přežívat měsíce až roky. Jediná škrkavka během jednoho dne vyprodukuje až 200 000 vajíček, které jsou v trusu napadeného zvířete. A právě z psího trusu se parazitem mohou infikovat nejen zvířata samotná, ale následně může být parazit přenesen i na člověka. Proto by měl každý zodpovědný chovatel domácích mazlíčků uklízet exkrementy.

3 Ovoce a zeleninu myjte

Nepodceňujte základní zásady hygieny a vždy pečlivě omyjte ovoce a zeleninu, kterou se chystáte jíst. To, že vy jste zodpovědní a pravidelně své domácí mazlíčky odčervujete, bohužel neznamená, že takoví jsou i všichni ostatní chovatelé. Nikdy nevíme, jaký pes či kočka přišel do kontaktu se spadaným ovocem a zeleninou na zahradě.

4 Zbavujte pejska a kočku blech

Blechy jsou mezihostitelem tasemnice, která je nebezpečná jak pro zvíře, tak pro majitele. Stačí, aby na tlamě psa, který zrovna svému pánovi uštědřil přátelské olíznutí, zůstala blecha. Právě ona se pak může stát zdrojem nákazy člověka tasemnicí psí. Je proto třeba zvíře pravidelně odčervovat a současně ho také chránit před vnějšími parazity (k dispozici jsou antiparazitární obojky např. Foresto pro kočky a psy či spot-ony např. Advantix spot-on pro psy).

Nikdy nenechte psa olizovat dítěti obličej.
Autor: archiv firem
5 Hlídejte, kde si hrají děti

Psi mohou navštívit i dětská pískoviště a trusem je kontaminovat vajíčky parazitů. Při chvilce nepozornosti mohou děti chutnat písek a s ním i vajíčka parazitů. Larvy měchovců mohou dokonce pronikat i neporušenou kůží a ve většině případů dále putovat pokožkou.

6 Nepijte vodu z potoků 

Vajíčka parazitů mohou v prostředí přežívat a číhat na svou oběť i několik let! Tak jako může být riziková konzumace neomytého ovoce a zeleniny, může být nebezpečné i pití vody v přírodě. Buďte opatrní a raději těmto rizikům předcházejte. 

7 Udržujte zvíře v čistotě

Po odčervení byste měli zvíře vykoupat. Zbavíte ho tak případných vajíček, která by mohla zůstat v okolí jeho konečníku.

Další informace najdete nazdravymazlicek.cz a casnaodcerveni.cz