Pokud se chystáte rozdělat na své zahradě větší oheň, musíte pamatovat na potíže, které by vám mohly vzniknout. Řada obcí už totiž místními vyhláškami pálení buď zakazuje, nebo omezuje na konkrétní dny. (Pro zajímavost:  nařízení platné z doby Josefa II. povolovalo pouze jedno obecní ohniště za vsí v bezpečné vzdálenosti od nejbližšího stavení).

Svůj úmysl byste také měli ohlásit nejbližšímu hasičskému sboru a současně musíte také dodržet všechny protipožární předpisy. Za jejich porušení by vám hasiči při kontrole mohli napařit pokutu až 20 000 korun!

Větve se vyplatí zpracovat!

Pokud chcete likvidovat větve a mlází tak, že je spálíte, zbude z nich vlastně jenom nepříliš užitečný popel. Přitom větve proměníte s pomocí drtiče zahradního odpadu ve výborný mulčovací materiál (cena kupovaného mulče se přitom v obchodech pohybuje kolem 100 Kč za 50 l). Ten můžete využít například jako skvělý základ pro kompost. A pokud s ním obsypete  půdu kolem růží a okrasných dřevin, nebo ho použijete na cestičky mezi záhony či ve skalce, zamezíte nežádoucímu prorůstání plevele.

Fotogalerie
3 fotografie

Jak vybírat drtič?

Na běžnou zahradu vám postačí některý z drtičů s elektrickým motorem. Ty pomocí drtícího ústrojí rozmělní větve na malé kousky. Na trhu je jich celá řada, liší se výkonem motoru a provedením. Při výběru tedy zvažte, jak často a jak silné větve budete chtít zpracovávat. Na slabší větve vám postačí levnější stroj s menším výkonem, nejsilnější drtiče si naopak snadno poradí i s větvemi o průměru 4,5 cm. Při koupi si zkontrolujte, zda má stroj dobrou stabilitu. Neměl by se při práci kývat, jinak byste mohli přijít k úrazu. Rozdíly jsou i v podavačích a krytech strojů, kdy si ohlídejte, aby podavač umožňoval snadné a bezpečné vkládaní větví.

K čmu slouží štěpkovače?

Štěpkovače pracují na podobném principu, větve ale drtí na větší kousky. Ty můžete využít k mulčování, ale především vám poslouží jako vysoce výhřevné palivo v krbech, kotlích nebo v kamnech.