1. Spolehlivý startér

Mnoho lidí ocení snadné startování motoru elektrickým startérem. Stačí jen otočit klíčkem.

2. Moderní vychytávky

Držák na nápoje oceníte hlavně při sekání ve vedru. Některé modely mají také držák na mobil a schránky na klíče a jiné nezbytnosti.

3. Nastavitelná madla

Do sekání trávy se pak mohou zapojit všichni členové vaší rodiny, aniž by se u stroje natahovali nebo shýbali.

4. Výkonný motor

Odpovídající výkon je pro elektrické sekačky od 750 W do 1800 W a u benzinových strojů od 4 HP do 6,5 HP.

5. Výška sekání

Samozřejmostí je u moderních strojů nastavení výšky sekání.

6. Záběr sekačky

Obvyklá je šíře záběru od 29 do 53 cm. Čím je větší, tím rychleji trávník posekáte.

Podle čeho vybírat novou sekačku
Autor: Mountfield

7. Velký sběrný koš

Ty moderní mohou mít objem až 80 l. Ideální je kombinace plastu a textilu, zvyšuje se tím sací efekt a lépe se sbírá i mokrá tráva.

8. Velká kola

Usnadňují ovládání sekačky v hrbolatém a svažitém terénu.

9. Kvalitní šasi

Mělo by být nejen robustní, ale i optimálně tvarované pro precizní sběr posečené trávy. Může být v provedení plast, ocel nebo lehká slitina.

Který stroj je pro vás ten nejlepší?

Pokud máte jen malou zahrádku, postačí vám sekačka elektrická. Ale u pozemků větších než 200 m2 je lepší sáhnout po rotační benzinové sekačce s vlastním pojezdem. Ocení to především ženy a starší lidé, kteří se chystají sekat na svažitých pozemcích, protože se tolik při práci nenadřou. „Některé moderní stroje mají už ADS systém, který přesně kopíruje rychlost chůze. Sekačka tak jezdí vlastně podle vás,“ vysvětluje z  David Marek.

Pokud už jste se rozhodli, že si koupíte novou sekačku, měli byste při výběru zohlednit také délku záruční lhůty. Na trhu jsou už prodejci, kteří ji poskytují až na pět nebo dokonce sedm let, a to se už vyplatí. Před nákupem se také přesvědčte, jaká je dostupnost servisu a náhradních dílů, abyste kvůli opravě nemuseli cestovat daleko po republice nebo týdny čekat na náhradní díly.

Benzinové stroje
Klady: Snadná obsluha, dlouhá životnost, větší záběr sečení
Minusy: Zabere více místa v garáži, má větší hmotnost, doplňování paliva

Elektrické sekačky
Klady: Jsou lehké, tiché, s minimálními nároky na údržbu
Minusy: Menší záběr sečení, kratší dosah a obtížnější manipulace kvůli kabelu

Co s posečenou trávou?

Některé moderní sekačky mají takzvaný systém 3 v 1, kdy si můžete vybrat mezi sběrem do koše mulčováním(recyklací), nebo bočním či zadním odhozem. Při mulčování jsou stébla trávy několikrát přeseknuta a vzniklá jemná drť se zapracuje do trávníků. Navíc nemusíte zastavovat práci kvůli vysypávání plného koše. Travní drť poslouží v trávníku jako přírodní hnojivo a zabrání jeho rychlejšímu vysychání.

Za kolik se dá sekačka pořídit?

Elektrickou sekačku koupíte od 990 Kč, benzinovou sekačku bez pojezdu od 6 790 Kč, benzínová sekačka s pojezdem stojí od 10 550 Kč. Sekačku s tzv. inteligentním systémem pojezdu ADS, kdy  stroj automaticky přizpůsobí rychlost jízdy rychlosti vaší chůze, se dá pořídit od 14 778 Kč. (Ceny Mountfield)

 

Fotogalerie
4 fotografie