Při jeho výběru je důležité, jak velkou plochu budete stříhat. Na maličký plůtek třeba na předzahrádce vám budou stačit klasické ruční nůžky. Ale pozor, i u tohoto nářadí jde vývoj rychle dopředu, a takové plotové nůžky Fiskars už umí díky unikátnímu mechanizmu s ozubeným nebo pákovým převodem značně snížit námahu při stříhání.

Plotové nůžky vám musí sednout do ruky

Na stříhání větších živých plotů je ale přece jen lepší vybrat některý z celé řady typů plotových nůžek elektrických, akumulátorových nebo s benzínovým motorem. Ty se liší nejen výkonem, ale i délkou střižné listy. Ta může mít od 200 až do 600 mm a právě délka je rozhodující pro využití. Zatímco krátké lišty jsou vhodné na dokonalé a přesné tvarování jednotlivých keřů, dlouhé si dobře poradí s úpravou rozsáhlejších ploch.

Je dobré vědět, že střižná lišta je nejpodstatnější součástí plotových nůžek. Její kvalita ovlivňuje nejen dobrou práci stroje, ale má i podstatný vliv na možné poškození listů a keřů. „Základním požadavkem je, aby byl řez čistý a přesný, protože tak rostlinu nejméně zatěžuje. Proto se nejkvalitnější střižné lišty vyrábějí z jakostní oceli a obrábějí laserem,“ upozorňuje odbornice Helena Doubková z Mountfieldu.

Z čeho a jak "postavit" živý plot

Z čeho a jak "postavit" živý plot

Pořízením živého plotu na zahradu se nejen snažíte přirozeně chránit před zvědavými pohledy, ale zároveň tak vytváříte dominantní okrasný prvek.celý článek

Šetřete s Kateřinou Brožovou, pořiďte si na zahradu solární světla!

Šetřete s Kateřinou Brožovou, pořiďte si na zahradu solární světla!

Mít osvětlenou zahradu i v pozdních hodinách je příjemné, zvlášť pokud tam trávíte večery. Čím si posvítit, aby vás to moc nestálo? Vyzkoušejte solární…celý článek

Neméně důležité je podle ní i dokonale propracovaná ergonomie nůžek, které by měly být správně vyvážené, aby přesně padly ruky. Moderní stroje jsou navíc vybaveny i antivibračními systémy, díky kterým vás ani dlouhodobější práce zbytečně neunaví a nezatíží. Podívejme se podrobněji na základní typy plotových nůžek:

Elektrické plotové nůžky

Na menších zahradách, kde je dobrý přístup ke zdroji elektrické energie se na tvarování nebo zastřihování živého plotu hodí elektrické plotové nůžky. Jsou lehké do ruky, dobře se ovládají, mají bezpečnou obsluhu a střihat s nimi budete přesně.

Akumulátorové nůžky

Na přesné tvarovací střihy živých plotů, přistříhávání výhonků, sestříhávání okrajů trávníků nebo jiné finální úpravy těžko dostupných míst se uplatní akumulátorové plotové nůžky s vyměnitelnými akumulátorovými články. Protože jsou velmi lehké, je s nimi práce velmi komfortní.

S akumulátorovými nůžkami můžete jednotlivé keře jemně dotvarovat.
Autor: Gardena
S akumulátorovými nůžkami můžete jednotlivé keře jemně dotvarovat.

Pro ještě větší pohodlí je pak možné některé typy akumulátorových nůžek doplnit o výkyvnou rukojeť nebo teleskopickou otočnou násadou. Při nákupu tohoto typu nůžek je dobré vyzkoušet, jestli je možná výměna nožů bez použití nářadí. Pro práci je to rozhodně praktičtější.

Benzínové plotové nůžky

Pro úpravu větších ploch všude tam, kde by přívodní kabel omezoval volný pohyb obsluhy jsou ideální volbou nůžky s benzínovým motorem a dlouhou střižnou lištou.Velký důraz je u nich kladen na propracovanou ergonomii, protože jsou určeny pro dlouhodobější pracovní nasazení.

Pro pohodlné užívání jsou moderní typy vybaveny praktickou nastavitelnou zadní rukojetí v 5 polohách s rozsahem 180°. U těchto větších strojů jsou už   výkonné antivibrační systémy nutností. U moderních typů oddělují obě rukojeti od motoru a převodové skříně.

Fotogalerie
4 fotografie

Stříhat plot může i chameleon

Stříhat živé ploty ovšem nemusíte jen plotovými nůžkami. Na pomoc si můžete vzít i univerzálního multifunkčního pomocníka Oleo-Mac Multimate. Je vybaven unikátním systémem REV&GO, který umožňuje  k jednomu velmi výkonnému benzinovému motoru  připojit několik nástavců.

Takže s ním můžete  nejen pohodlně stříhat živý nebo prořezávat stromy , a to až do výšky 3 m. Stejně dobře s ním posekáte udržované trávníky či vyžnete vysokou trávu. A když potřebujete uklízet  listí či odfoukávat prachový sníh, tak jednoduše nasadíte fukar.