Dobře udržovaný trávník je určitě ozdobou každé zahrady. Pravda, s jeho pravidelným sečením je spousta práce, ale můžete si ji hodně ulehčit, zvolíte-li si k tomu správný stroj. Každý z nich se totiž hodí k něčemu jinému…

Jak mít u domu pravého „angličana“?

Mechově heboučký zelený koberec, kterým se honosí anglické zámecké parky a zahrady, můžete mít u domu také. Tajemství takového koberce je ukryto ve způsobu jeho sečení. Profesionální zahradníci už po desetiletí vědí své a k jeho úpravě používají vřetenovou sekačku.

...pomocí nožů, stočených do vřetene.
Autor: Wolf Garten
Ta má do vřetene stočené jednotlivé nože, které trávu nesečou, ale dokážou doslova stříhat jednotlivé stvoly trávy. Konečky pažitu  nejsou roztřepené a nezasychají. Určitě se vyplatí udělat si takového „angličana“ třeba u bazénu nebo na místě, kde relaxujete. Na to vám bude stačit ruční vřetenová sekačka. Chcete-li mít takto luxusně upravenou větší plochu, pak je lepší uvažovat o sekačce s elektrickým pohonem.

Stačí vám na zahradě běžný trávník?

Rotační sekačka s pojezdem vám usnadní práci.
Autor: Mountfield
Pokud netrváte zrovna na anglickém trávníku, který je přece jen náročnější na údržbu, ale přesto chcete mít zahradu jako z partesu, pak zvolte rotační sekačku. Ta trávu přesekává rotujícím nožem. Pokud potřebujete udržovat jen malou plochu nebo předzahrádku, postačí sekačka s elektrickým pohonem. Na větší plochy už se vyplatí pořídit si sekačku benzinovou. V poslední době je největší zájem o ty s vlastním pojezdem. Je to pochopitelné, protože sekačka jede sama a nemusíte ji tedy před sebou namáhavě tlačit. Některé modely jsou navíc vybaveny automatickým systémem pojezdu, kdy sekačka jede tak rychle, jak rychle jdete.
Fotogalerie
5 fotografií

Jak na velkou plochu? V sedadle traktoru!

K vyspělejším traktůrkům můžete připojit celou řadu příslušenství.
Autor: Mountfield
Musíte-li pečovat o větší plochy, je jednoznačným řešením zahradní rider nebo traktůrek. Sečení s takovým strojem je maximálně pohodlné. V sedadle traktoru totiž jen točíte volantem. A navíc s ním trávník posečete díky většímu záběru a rychlosti pětkrát rychleji, než s rotační sekačkou. Takový traktůrek už navíc není cenově nedostupný – konkurence na trhu dělá své, takže ho pořídíte už za cenu vyspělejší sekačky.

Zahradní traktory vyšší třídy mají důležitou výhodu: neumí pouze sekat trávu, ale lze k nim připojit mnoho dalšího příslušenství. Ať už je to například travní válec, čistič trávníku, provzdušňovač, vyhrabovač staré trávy, rozmetadlo hnojiv, nebo třeba přívěsný vozík.

Neběhejte za sekačkou, pořiďte si TRAKTŮREK!

Neběhejte za sekačkou, pořiďte si TRAKTŮREK!

Máte větší zahradu a už nechcete pořád běhat za sekačkou? Řešení je jednoduché. Pořiďte si zahradní rider nebo traktůrek a pak už si budete pohodlně…celý článek

TOP rady pro výběr nové sekačky

TOP rady pro výběr nové sekačky

Rozhodli jste se, že si letos pořídite novou sekačku? S odborným garantem Davidem Markem z Mountfieldu vám poradíme, podle čeho si ji vybrat.celý článek

Když nemáte mnoho času?

Bubnová sekačka si poradí s trávou, vysokou až 1,5 m.
Autor: Mountfield
V případech, kdy máte třeba chatu nebo chalupu, kam se nedostanete pravidelně, nebo pokud chcete nakrátko stříhat jen část trávníku, je ideálním pomocníkem samochodná bubnová sekačka. Ta si totiž s přerostlou trávou, vysokou i 1,5 metru,  hravě poradí. Výhodou je, že posekaná tráva zůstane ležet v řádcích a je jen na vás, zda ji dále využijete nebo ne.

U zvláště členitých ploch je nejlepším řešením motorová kosa neboli křovinořez. Posečete s ním trávu i tam, kde byste se s běžnou sekačkou nedostali. Při výběru křovinořezu je velmi důležité vybrat dostatečně dimenzovaný stroj – je nesmysl dosekávat malý svah u domku profesionálním křovinořezem, naopak na plochy s křovisky a náletovými dřevinami nebude stačit hobby model.

Zdroj: Mountfield a archiv firem