Jak dlouho vám po sklizni jablka vydrží, záleží hodně na tom, kdy a jak je ze stromů očešete. Čeká vás sice povětšinou každodenní práce, ale trpělivost se vám vyplatí.

Kdy a jak jablka sklízet

Jablka pro uskladnění se mají sklízet v době vrcholu jejich zralosti. Jak tento okamžik poznat? Chytrým vodítkem je pootočení plodu o 90 stupňů. Pokud se snadno oddělí stopka od větve, je jablko zralé. Dalším poznávacím znakem jsou dohněda zbarvená jadérka. Jablka obvykle zrají postupně, je tedy je třeba otrhávat pokud možno denně.

Plody trhejte zásadně se stopkou a tak, abyste je neotlačili. Pokud máte vyšší stromy a používáte česáček, trhejte do něj vždy jen jedno jablko! K uskladnění nevybírejte jablka bez stopky ani ta spadlá na zem. Taková ale můžete využít k výrobě moštů, kompotů nebo je usušit na křížaly. Plody, byť jen nepatrně nahnilé, zlikvidujte. Hnilobou je totiž vždy zasažené celé jablko a jeho konzumace by vám mohla způsobit střevní potíže.602588:gallery:true:trueZralé jablko poznáte podle toho, že se při otáčení plodu snadno oddělí stopka od větve.

Jak jablka uskladnit

Nejlepším místem je vlhký a větraný sklep s teplotou 2 – 8 °C. Ten ještě před sklizní vysiřte (cca 10 g sirného knotu na metr krychlový). Je ho třeba také vybílit vápnem s přídavkem modré skalice. Vydesinfikujte i lísky. Ve sklepě společně s jablky neskladujte brambory, řepu, cibuli, celer a další druhy zeleniny, které mají odlišné pachy a ovoce by jimi mohlo načichnout.

Na jablka bez štaflí: Blesk.cz testoval česáčky na ovoce

Na jablka bez štaflí: Blesk.cz testoval česáčky na ovoce

Potřebujete ze vzrostlých stromů rychle a jednoduše sklidit letošní úrodu bez použití štaflí nebo žebříku? Máme pro vás řešení – česáček, jednoduchý…celý článek

Když vhodný sklep nemáte, můžete použít nouzový způsob uskladnění. Jablka se dají třeba naskládat do přenosného boxu s polystyrénovými stěnami, který jste v létě používali jako kempinkovou chladničku a dát ho na balkon.

Náš tip:

Pokud jste si z letošní sklizně vybrali zvláště pěkné plody, kterými budete chtít ozdobit vánoční stůl, pak je po vzoru našich babiček zabalte každé zvlášť do hedvábného papíru.