Jak ji poznáte

Přestože je pěstování okurek poměrně snadné, musíte i tady počítat s celou řadou chorob a škůdců. Pozor si dejte hlavně na plíseň okurkovou (Peronoplasmopara cubensis). Poznáte ji snadno – nejprve se na horní straně listů objeví hranaté žlutozelené skvrny ohraničené listovými žilkami. Počet skvrn se rychle zvyšuje a na spodní straně dochází k tvorbě šedofialového podhoubí. Napadené pletivo během několika dnů hnědne a listy i celé rostliny odumírají.

Nenechte se však uchlácholit tím, že tato škodlivá houba u nás nepřezimuje. Sporangia (výtrusy) plísně okurkové přinášejí větry z oblastí s celoročním pěstováním. Ze sporangií se na listových plochách uvolňují zoospory, které při ovlhčení listů infikují průduchy rostliny. Proto se onemocnění velmi rychle šíří za vlhka – při silné infekci a teplotě 20 až 25 ºC stačí pouze dvouhodinové ovlhčení listů!

Plíseň okurková
Autor: Ludmila Dušková, Jan Kopřiva

Nepodceňujte prevenci

Pokud totiž plíseň okurková vaši zahradu napadne, můžete s ní sice bojovat, počítejte ale s tím, že ji už nezlikvidujete. Pokud tedy okurky pěstujete ve sklenících a fóliovnících, důsledně větrejte. Pokud je vysazujete na záhon, vybírejte pro ně místo plně osluněné, s přirozeným prouděním vzduchu. Preventivně lze aplikovat chemický postřik přípravky Previcur, Ortiva, Dithane, Champion, Aliette, Acrobat, Curzate nebo Ridomil Gold Pepite zhruba měsíc po výsadbě nebo okamžitě, jakmile zjistíte počáteční výskyt choroby.

Nechte okurky šplhat

Jako prevence proti plísni okurkové je velmi účinné i pěstování okurek na opěrné síti, jde o takzvaný vertiko systém. Okurky jsou totiž popínavé rostliny, takže když se pnou po opoře, velmi dobře prospívají. Porost je provzdušněný, listy rychle osychají a nezůstávají dlouhodobě vlhčené, tudíž je porost odolnější vůči nemocem. Další výhodou jsou lepší a čistší plody a samozřejmě vyšší výnos s pohodlnější sklizní, rostliny dávají velmi kvalitní plody po dlouhou dobu. Na síti okurky můžete úspěšně pěstovat ve skleníku i na záhonu.

Napadené listy odstraňte

Každý den rostliny pravidelně kontrolujte. A to nejen okurky, ale i rajčata a cukety. Pokud objevíte jakýkoliv náznak plísně, napadené části rostlin okamžitě zlikvidujte a na rostliny co nejdříve aplikujte nejlépe biologický prostředek, například Bioton. Nezapomeňte hlavně listy postříkat i zespoda!

Vyzkoušejte triky našich babiček

Plíseň okurková není na našich zahradách žádnou novinkou. Potýkaly se s ní už generace před námi. Naše prababičky na ni měly několik osvědčených fíglů. Prvním z nich je mléčný postřik. Ten připravíte tak, že smícháte 1 díl mléka se 2 až 3 díly vody. Rostliny tímto roztokem postříkáte. Problémem ovšem je, že by mělo jít o mléko čerstvé, tepelně neupravené.

Jako prevenci můžete vyzkoušet také křenový postřik, který připravíte tak, že necháte 5 dag strouhaného křenu jeden den vylouhovat v 5 litrech vody.

Myslete na ni už při výsadbě

Dnes už naštěstí existují i takové druhy okurek, které jsou vůči plísni okurkové odolné. Zatím největším stupněm tolerance vůči plísni okurkové se vyznačuje Altaj F1, který má navíc výraznou odolnost vůči deformacím, dobře snáší horší klimatické podmínky, nižší i vysoké teploty s relativním nedostatkem vláhy a je rezistentní i vůči černi okurkové, má dobrou toleranci i vůči bakterióze, antraknóze listů a padlí okurkovému.

Dalšími takovými odrůdami do nepohody jsou Charlotte F1, Mira F1, Bohemia F1, Orfeus F1 nebo Partner F1.