Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak pěstovat muškáty od A do Z: Kam patří a jak je zalévat, aby bohatě kvetly

/
  • (shutterstock.com)
    29. července 2016 ● 06:00

    Pelargonie patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou nádherné, poměrně nenáročné, odolné vůči různým chorobám a škůdcům. I proto zdobí nejedno okno a nejeden balkon. Pokud ale chcete, aby byly husté a obsypané květy, musíte jim dopřát tu správnou péči.

  • 1.

    Jak vybrat muškáty

    Autor: Shutterstock.com

     

    Při výběru rostlin pečlivě sledujte, zda jsou zdravé a silné. Možná vás svádí koupit rostliny za výhodnou cenu, ty ale bývají menší, slabší a trvá nějakou dobu, než dostatečně zakoření, vyrostou a začnou kvést.

     

    TIP NA VIDEO: Podívejte se na tyto užitečné rady, díky kterým budete mít nádherný balkon či terasu.

    Video
    Video se připravuje ...

     Videohub

  • 2.

    Truhlíky vhodné pro muškáty

    Autor: Shutterstock.com

     

    Truhlíky byste měli vybírat dostatečně velké. Měly by mít odtokové otvory, aby se nepřemokřovaly kořeny. Pokud budou stát na balkoně, kde fouká vítr, měly by být dostatečně stabilní. Ideální jsou také ty samozavlažovací, které vás zachrání před nadměrným vysycháním substrátu.

     

    Čtěte také: Jak vybrat květináče vhodné k pěstování bylinek na balkoně?

  • 3.

    Jak vybrat substrát

    Autor: Shutterstock.com

     

    Ani na substrátu se nevyplatí šetřit. Ideální je použít nějaký předmíchaný z hobbymarketu, který obsahuje správný poměr živin a zabezpečí dostatečný přísun vzduchu. Zemina ze zahrady tyto vlastnosti mít nemusí. Navíc je tu riziko, že bude obsahovat choroboplodné zárodky.

     

  • 4.

    Hnojení muškátů

    Autor: shutterstock.com

     

    Hlavním předpokladem bohatých truhlíků je pravidelné hnojení. A to v průběhu celého léta. Vybírejte hnojiva s vysokým obsahem fosforu, který má na kvetení příznivé účinky. Pozor ale na obsah dusíku. Ten by měl být co nejnižší, protože jinak může zastavit tvorbu nových květů. Vhodné hnojivo pak přidávejte do zálivky jednou týdně. Pokud máte k dispozici vlastní kvalitní kompost, zalévejte rostliny silně naředěným výluhem z něj.

     

    Čtěte také: 6 triků, aby vám pokojovky už nikdy nezahynuly

  • 5.

    Zálivka na muškáty

    Autor: shutterstock.com

     

    Další neméně důležitou podmínkou je pravidelná a dostatečná zálivka po celé vegetační období. Krátkodobé vyschnutí substrátu sice není na závadu, ale pokud je to možné, udržujte ho stále mírně vlhký. Pozor však na přelévání. Zálivku zkrátka vždy přizpůsobte aktuální teplotě a intenzitě slunečního svitu. Nejvhodnější dobou pro zalévání je ráno, nebo naopak večer, když už slunce nepálí. Vodu lijte přímo ke kořenům, nikdy ne na listy a květy. Jen v parných letních dnech můžete muškáty na noc rosit rozprašovačem.

     

  • 6.

    Odstraňujte staré květy

    Autor: Profimedia.cz

     

    Aby rostlina mohla tvořit stále nové a nové květy, je třeba ty staré odstraňovat. Nestříhejte je, ale vylamujte. Muškáty zbavujte i zažloutlých, zvadlých, či dokonce uschlých listů. Tím předejdete napadení některou z chorob. A čím více budete o pelargonie tímto způsobem pečovat, tím víc se budou rozrůstat a košatět.

     

    Čtěte také: Jak mít krásné, rozkvetlé hortenzie až do podzimu

  • 7.

    Jak poznáte šedou plíseň

    Autor: shutterstock.com

     

    Tou nejčastější, která pelargonie napadá, je šedá muškátová plíseň. Poznáte ji tak, že napadené části rostliny jsou pokryté šedobílým povlakem, později můžete vidět drobná tvrdá černá tělíska. Takto napadené rostliny je třeba okamžitě zbavit napadených částí, je nutné snížit zálivku a ošetřit je postřikem měďnatými přípravky.

     

  • 8.

    Pozor na přelévání

    Autor: Shutterstock.com

     

    Přelití, případně zálivka studenou vodou, zase může způsobit, že se na listech převislých muškátů objeví korkovitost. Ta se projevuje tvorbou drobných zelených zduřenin, které později zhnědnou. Ochrana spočívá v prevenci, kterou tvoří pravidelná zálivka – nejlépe odstátou vodou – a zamezení přemokření substrátu.

     

    Čtěte také: Jak na škůdce na balkonech a terasách?

  • 9.

    Jak na mšice

    Autor: shutterstock.com

     

    První pomoc při napadení mšicemi může být v podobě sprchy, kterou škůdce spláchnete. Je-li napadení větší nebo se opakuje, nezbývá než použít chemii. Nezapomeňte postřik aplikovat i z rubu listů, kde se škůdci hlavně vyskytují! Proti molicím pak fungují speciální žluté lepové štítky.

     

  • 10.

    Na jaký balkon patří?

    Autor: shutterstock.com

     

    Jedním z důvodů, proč se vašim muškátům nedaří, může být i špatně zvolené místo. Například ve stínu všeobecně špatně kvetou. Pokud je tedy máte na parapetu okna či balkoně orientovaném na sever, přesuňte je. Stanoviště by mělo být teplé, světlé a slunné, nejvhodnější je jižní strana. Prospívat ale budou i na místě směřujícím na jihovýchod či jihozápad.

    Čtěte také: Velký manuál, jak pěstovat orchideje, aby byly nádherné po celé roky

Přidat názor
Počet komentářů: 2

koliaska: Super, díky za spoustu užitečných informací. Já poslední dobou řeším problém, že se mým muškátům, které mám na balkoně prostě nějak nedaří. Nevím čím to může být. Světla mají dost a zalévám je pravidelně. Jediné, co mě napadá je, že bych mohla začít používat jiná hnojiva. Třeba ty, co mají tady: https://www.chemicor.cz/hnojiva/ jsou prý dost kvalitní.

(26. 12. 2018 19:52)

ivajda: Komerční článek? Muškáty kupuji vždy v akci-mám jich každý rok asi dvacet sazenic. Hnojím jednou, dvakrát za sezonu. Zalévám svrchu, květy a listy odstřihávám nůžkami. Mám obyčejné truhlíky na parapety. Která světová strana to je, netuším... Ano, kupuji zahradnický substrát. Prostě jsou krásné i bez zbytečné péče a nákladů

(03. 08. 2016 14:55)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy