Vinná réva má nejraději úrodnou půdu v teplých oblastech do tří set metrů nad mořem, ale dá se pěstovat i třeba v podhorských oblastech na chráněných místech, jako je například jižní zeď.

Keře jsou teď už obsypané pomalu se zvětšujícími a barvu měnícími hrozny. O kvalitě jejich chuti se však rozhoduje až v srpnu a především pak v září. V té době se totiž v hroznech vyvíjí nejvíc aromatických látek. Ideální září je suché, s teplými dny a relativně studenějšími nocemi bez mrazíků.

Zřejmě už teď se těšíte, až budete moci natáhnout se pro slaďoučký voňavý hrozen a utrhnout si ho čerstvý přímo z keře. O kvalitní a chutnou úrodu se ale nejdřív musíte zasloužit. Čeká vás vylamování zálistků, zkracování letorostů a přihnojení. 

Vinná réva
Autor: profimedia.cz

Jak na vylamování letorostů

Vylamování zálistků, tedy mladých letorostů vyrůstajících v průběhu vegetace z úžlabí listů, je třeba provádět zejména kolem hroznů asi do poloviny plodných letorostů. Zálistky ve spodní části v oblasti hroznů totiž brání provzdušnění a přístupu sluníčka k hroznům, a tím pádem také jejich vyzrávání. Naopak zálistky narostlé v horní části letorostů pomáhají vytvářet cukr v hroznech.

Nezapomeňte ani na starší velké listy. I ty je někdy kvůli přístupu vzduchu a sluníčka nutné odstranit. Především ty v těsné blízkosti hroznů. Dejte si však pozor, abyste neodstranili všechny listy. Mohlo by totiž dojít k takzvanému úpalu na bobulích. Ty by pak byly nevzhledné, s hnědými skvrnami, a navíc by byly i méně sladké.

Keři dodejte tvar

Dalším důležitým úkonem, který na révě v srpnu musíte provést, je takzvané "osečkování". Jde o zakracování bujných letorostů, které vyrůstají mimo požadovaný tvar révy. Zakracují se ale i nově vyrůstající zálistky. Podpoříte tak příliv cukru do hroznů a omezíte růst letorostů do délky.

Nezapomeňte révu přihnojit

V tomto období se přihnojuje především mladá výsadba, nezapomínejte ale ani na několikaleté keře. Pevné hnojivo rozhoďte v bezprostředním okolí sazenic, lehce rozpustná kombinovaná hnojiva pak zapracujte do povrchové vrstvy půdy.

V případě suchého počasí je při hnojení vhodnější použít zálivku slabým živným roztokem 0,1 až 0,2%. Vhodné jsou i slabý výluh ze slepičinců nebo silně zředěná močůvka.